latinica  ћирилица
10/07/2020 |  10:22 | Аутор: СРНА

Кришто: СДА би да све одређује, а други да буду њихова икебана

Замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто изјавила је у интервјуу Срни да су лидери три странке - ХДЗ-а БиХ, СНСД-а и СДА договорили како да се ствари у БиХ помјере напријед, али да је СДА одмах након састанка на свој начин тумачила договор.
Борјана Кришто - Фото: СРНА
Борјана КриштоФото: СРНА

Кришто, која је и члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, истакла је да је то било очигледно и на јучерашњој сједници Савјета министара и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Она је навела да су прије три дана са лидерима ХДЗ-а Драганом Човићем, СНСД-а Милорадом Додиком и СДА Бакиром Изетбеговићем били и представници Колегијума оба дома парламента и представник Савјета министара Вјекослав Беванда и да су договорили да убрзано почне да се рјешава све што се налази на дневном реду и Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ.

- Договор се односио и на измјене Изборног закона, кадровање и буџет као посебан дио, али ништа од тога није испоштовано - нагласила је Кришто.

Она је истакла да су се на претходној сједници Колегијума и парламента током разговора о Приједлогу буџета институција и међународних обавеза БиХ договорили да се он усваја по редовној процедури и том приликом су изнијели јасан став да "буџет не прихватају због незаконитог интервенисања Предсједништва БиХ".

- Такав став је неприхватљив јер је закон изричито рекао да те институције не могу дирати дио који се односи на Парламентарну скупштину. Договорили смо се да заједнички интервенишемо на буџет, да се то уради или на нивоу три члана Колегијума, односно три клуба, али након тога очито не постоји сагласност о било чему и ми смо једноставно рекли да због незаконитог интервенисања у буџет, он за нас није прихватљив и да га нећемо подржати - појаснила је Кришто.

Она је рекла да је и јуче приликом доласка на сједницу видјела да је договор доведен у питање и на Савјету министара.

- Ријеч је о томе да СДА жели да одређује ко ће бити на некој функцији, а да се други не питају. Ми би требало да будемо ту да испуњавамо њихове жеље. Никако да схвате да у БиХ постоје три народа, да постоје три партнера у власти, да би требало да буду дио већине и да све оно што се договори за једне, треба бити обавеза и за друге, а не само да смо ту да будемо њихова икебана - истакла је Кришто.

Она је констатовала да оптужбе које се стављају ХДЗ-у на терет, када је ријеч о буџету, немају никакве везе са реалношћу.

- Све што радимо ми то артикулишемо и све што смо договорили на нивоу Колегијума и странке, поштујемо и тако ћемо се понашати и у будућности. Ставови ХДЗ-а БиХ су јасни и када је ријеч о кадру. Уз поштовање процедура, треба се испоштовати и легитимитет и народа и странке која у овом тренутку представља народ. Када је ријеч о буџету процедура се, такође, мора испоштовати. Све друго није спорно - рекла је Кришто.

Она је додала да ХДЗ БиХ уважава ставове и других странака и да су у тим стварима коректни. "Недопустиво је да чим се састанак заврши неки се понашају као да не знају о чему се разговарало и шта је договорено", констатовала је Кришто.

Она је истакла да се ствари са састанка тумаче, умјесто да се договор поштује, те се ситуација само компликује.

- То се догађа не од посљедњег састанка и не од јуче. То је познати стил СДА која само окривљује друге. Константно упиру прст у друге. И јуче, док још нисмо изашли из сале, поједини портали су већ имали припремљен текст који им је прослијеђен а у којем се окривљују други. За потребе службе то постоји и мисле да смо ми овдје у парламенту само да слиједимо њихове ставове - указала је Кришто.

Она је констатовала да ХДЗ БиХ има апсолутну подршку хрватског народа, јасне циљеве, програм и ставове и да ће их јасно слиједити.

Коментаришући чињеницу да приједлоге које министри из ХДЗ-а у Савјету министара припремају за сједницу константно, прије саме сједнице, са дневног реда скида замјеника предсједавајућег Савјета министара Бисера Турковић, Кришто је рекла да се то догодило и на јучерашњој сједници.

- Разговарала сам са колегом Вјекославоим Бевандом, који је такође замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар финансија, који ми је пренио да дуги низ сједница Савјета министара, материјал министра правде /Јосип Грубеша/ константно скида са дневног реда. Члан Колегијума Савјета министара /Бисера Турковић/ одмах на почетку договора за сједницу каже да те тачке треба скинути са дневног реда сједнице. Добар дио тих тачака су обавеза БиХ на европском путу а тичу се реформе јавне управе, реформских закона из области правосуђа и његове организације - појаснила је Кришто.

Она је подсјетила да се и приликом кадровских рјешења у области правосуђа, Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ кога, како је констатовала, сви сматрају проблематичним, упорно скидају тачке дневног реда и не дозвољава да се ставе на дневни ред сједнице.

- Сви други приједлози који долазе од министра правде у Савјету министара неприхватљиви су бошњачком члану у Савјету министара Бисери Турковић и не уврштавају се у дневни ред, а одговорност се пребације на ХДЗ као кривца за све у БиХ, па тако смо проглашени кривим и за неусвајање буџета - констатовала је Кришто.

Она је навела да јој није јасно по ком основу је "ХДЗ кривац" ако се има у виду позиција ХДЗ-а БиХ у Парламентарној скупштини.

- Ми имамо пет руку, односно пет гласова и на било који начин нисмо фактор да можемо нешто зауставити или опструисати - констатовала је Кришто и поручила да та странка у свим стварима у БиХ жели бити дио рјешења.

Она је нагласила да дио рјешења треба тражити на уставном начелу БиХ као земље три конститутивна народа - Хрвата, Бошњака и Срба и других грађана који у њој живе.

- Ако се тако будемо понашали и уважавали сматрам да ни БиХ и сви они који у њој живе, не би требало ида имају никаквих опструкција ни проблема - рекла је Кришто.

Коментаришући оптужбе које су пред новинарима изнијели представници СДА, ДФ-а и СДС-а да су ХДЗ БиХ и СНСД кривци што буџет није усвојен јер, како кажу, не желе одржавање избора, Кришто је истакла да је "ријеч о инсинуацијама које немају везе са реалношћу".

- Када немају аргументе и чињенице, онда причају о тим стварима - поручила је Кришто.

Она је напоменула и да избор чланова Централне изборне комисије БиХ није утемељен на Изборном закону.

- Овај ЦИК, односно његових пет од седам чланова именовано је супротно одредбама Изборног закона и нелегално. Избори се проводе организацијски и у складу са роковима и терминима који су прописани директно Изборним законом БиХ - рекла је Кришто.

Она је додала да то ХДЗ БиХ потпуно подржава.

- Како год смо заинтересовани да се такво тијело, које је утемељено на том закону на коме почива демократски систем БиХ, именује у складу са законом, такође смо опредијељени да поштујемо све одредбе Изборног закона које подразумијевају рокове, термине, методологију и све што се тиче функционисања странака и независних листа, што подразумијева изборни систем у БиХ - нагласила је Кришто и истакла да ХДЗ поштује све што тај Изборни закон прописује.

На питање када ће се по њеном мишљењу отпетљати овај "Гордијев чвор" у БиХ, Кришто је истакла да тај "Гордијев чвор", што се тиче ХДЗ-а, не би требао ни постојати.

- Ми желимо бити дио рјешења и кроз клубове желимо да разговарамо. Међутим, са друге стране нема саговорника. Не уважавају се ставови, него нам се само каже 'то ће бити тако или никако другачије' - навела је Кришто.

Она је истакла да у БиХ ништа не може фунционисати све док постоје такве врсте условљавања.

- То није пут рјешења којим би БиХ требала ићи. Једини пут БиХ за напредак је уважавање, компромис и договор око свих ствари које постоје. Ту је рецепт за најбољи искорак БиХ за њене народе и грађане по било којем питању, а нарочито о оним која су тренутно проблем када је ријеч о функционисању и законодавне и извршне власти -  закључила је Кришто.