latinica  ћирилица
10/07/2020 |  12:00 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Кантон Сарајево: Штрајк у здравству наноси више штете, него користи

Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Кантона Сарајево /ССМСИТКС/ сматра да штрајк у организацији Независног синдиката радника запослених у здравству Кантона Сарајево наноси више штете него користи здравственим радницима и грађанима Кантона Сарајево.

У саопштењу овог синдиката се наводи да је неоправдано организовати штрајк у времену тешке епидемиолошке ситуације у земљи и свијету.

- Штрајк који траје више од десет мјесеци је исполитизован и лоше организован, па смо доведени у ситуацију да смо штрајковали и током пандемије. Не желимо да угрозимо ничије право на штрајк, али сматрамо да је Независни синдикат радника запослених у здравству Кантона Сарајево изабрао најгори могући тренутак - оцијењено је у овом струковном синдикату.

Они подсјећају да су се медицинске сестре и техничари свих профила Кантона Сарајево 2019. године одлучили на оснивање свог струковног синдиката "због све већег незадовољства статусом, сталним одласком здравствених радника из БиХ, те генералном небригом друштва за ову струку".

Оснивачка скупштина ССМСИТКС-а одржана је 17. јануара у Сарајеву, а Министарство правде и управе је 21. априла издало ријешење о регистрацији чиме је синдикат и званично почео законски постојати.

Здравствени радници у Кантону Сарајево наставили су са штрајком, који су почели у септембру прошле године, захтијевајући усклађивање коефицијената и потписивање гранског колективног уговора.