latinica  ћирилица
10/07/2020 |  12:07 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

Поново блокиран рачун РиТЕ Угљевик

Предузеће Рудник и термоелектрана /РиТЕ/ Угљевик нашло се у тешкој ситуацији због блокаде рачуна ради принудне наплате три милиона КМ по рјешењу Окружног привредног суда у Бијељини у корист бијељинске фирме "Терекс инжењеринг", која је задржала и раније наплате по тужбеном захтјеву покренутом 2006. године, саопштено је из РиТЕ Угљевик.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

- Поновном блокадом рачуна 7. јула онемогућен је несметан рад предузећа у измирењу редовних обавеза, што је потпуно нереална ситуација, имајући у виду да је наша обавеза према `Терекс инжењерингу` Бијељина измирена још 2014. године, што је у најновијем извршном поступку констатовао и Окружни привредни суд у Бијељини, а што у самом поступку није спорио ни "Терекс инжењеринг", али је и поред неспорности наведене чињенице наложена нова принудна наплата у пуном износу од око 3.000.000 КМ - наводи се у саопштењу.

Из управе РиТЕ Угљевик истичу да Окружни привредни суд у Бијељини није уважио прецизне ставове Вишег привредног суда у Бањалуци из 2017. године и на тај начин омогућио да "Терекс инжењеринг" принудним путем поново наплати око 3.000.000 КМ, те да и даље код себе држи 5.597.112 КМ наплаћених у истом поступку.

- Предузеће ће поново упутити жалбу Вишем привредном суду у Бањалуци, гдје очекује досљедност на начин да ће се придржавати раније заузетих ставова, што ће омогућити поврат финансијских средстава - најављују из РиТЕ Угљевик.

У саопштењу се наводи и питање управе предузећа - из којих разлога се понавља идентична ситуација као и 2016. године и зашто нису испоштовани ставови Вишег привредног суда у Бањалуци, као највише инстанце у извршном поступку, заузети у рјешењу из 2017. године.

- Има ли такав приступ евентуално циљ у чињеници да се тежи спровести принудна наплата средстава предузећа, а да се до момента доношења судских одлука, по којима ће предузеће моћи остварити поврат својих финансијских средстава, наплаћена финансијска средства потроше, имовина `Терекс инжењеринга` отуђи и покрене поступак ликвидације, као што је то био случај са тужиоцем "Шицо компани" Бијељина - упозоравају из руководства РиТЕ Угљевик.

У саопштењу се подсјећа да у дугогодишњем судском поступку који траје између "Терекс инжењеринга" Бијељина, као тужиоца, против РиТЕ Угљевик као туженог, који је покренут 2006. године са захтјевом за накнаду штете због незакључења и неизвршења уговора о откривци чврсте масе, по тендеру из 2003. године, "Терекс инжењеринг" по четврти пут наплаћује од РиТЕ Угљевик три милиона КМ.

Различити судови су у више наврата доносили различите одлуке, једни у корист РиТЕ Угљевик, други у корист "Терекс инжењеринга", а по тим пресудама су више пута наплаћивана и враћана средства на рачун предузећа РиТЕ Угљевик.

Одлуком Врховног суда Републике Српске од 12. маја, што је шеста одлука тог суда у истом парничном поступку, овог пута је "Терекс инжењерингу" досуђен износ од 1.453.388 КМ са законском затезном каматом, почев од 6. фебруара 2009. године, и трошкови поступка од 34.660 КМ, што укупно износи око 3.000.000 КМ.