latinica  ћирилица
10/07/2020 |  14:01 ⇒ 14:06 | Аутор: Независне

Поново укинута пресуда бањалучким инспекторима

Врховни суд Републике Српске поново је укинуо пресуду којом су Срђан Радуловић и Огњен Стијак, бивши бањалучки инспектори осуђени на укупно 14 година и три мјесеца робије због организованог криминала и трговине дрогом.
Радуловић-Стијак (Фото:www.dnevni-list.bа) -
Радуловић-Стијак (Фото:www.dnevni-list.bа)

Портпаролка Врховног суда Јелена Деспотовић потврдила је за Независне новине да је пресуда укинута те да су усвојене жалбе оптужених и њихових бранилаца, а предмет је враћен Окружном суду у Бањалуци на поновно одлучивање.

Њихови браниоци, пред вијећем Врховног суда, раније су образложили да су обојица у иностранству односно да је Радуловић у карантину у Енглеској, а Стијак у Њемачкој.

Док је тужилац тражио тада тражио да се првостепена пресуда преиначи и обојици изрекну строже казне, са друге стране одбрана је затражила ослобађајуће пресуде, уз образложење да су осуђени на основу доказа који су проглашени за незаконите.

У поновљеном поступку, како су оцијенили адвокати одбране, нису исправљене грешке и грубе повреде закона из раније пресуде и ове жалбе Врховни суд је уважио.

Подсјећамо да је Радуловић првостепеном поновљеном пресудом осуђен на девет, а Стијак на пет година и три мјесеца затвора због препродаје наркотика од 2011. до октобра 2013. године.

Раније су били правоснажно осуђени на 15 година и пет мјесеци затвора, али је пресуду укинуо Уставни суд БиХ због повреде права на правично суђење кориштењем незаконитих доказа.