latinica  ћирилица
10/07/2020 |  14:38 | Аутор: СРНА

Обиљежена годишњица гашења "Алуминија"

Група бивших радника мостарске компаније за производњу алуминијума "Алуминиј" данас је положила вијенац пред капију предузећа и тако обиљежила годишњицу гашења овог некадашњег гиганта.
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv) -
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv)

Некадашњи предсједник Синдиката Алуминија Ромео Биокшић рекао је да су радници, након свих преговора, схватили да је то била само једна шупља прича и да од покретања творнице нема ништа.

- Од 900 некадашњих радника, један дио је отишао у Њемачку, други су остали у Мостару и Херцеговини и раде по приватним фирмама, а има и оних који су незапослени. Има нас свугдје. И ово што се сада говори о покретању Ливнице, рекао бих да "Алуминиј" није само Ливница, "Алуминиј" су сви други погони. "Алуминиј" је 900 људи, а не само 80 или 100 њих - рекао је Биокшић.

Бивши предсједник Скупштине Синдиката Перо Бебек рекао је да овим чином желе поручити да се за годину ништа значајно није догодило.

Он је навео да радници више немају никакве вјере да ће се "Алуминиј" више икада покренути.

Радници ни од истраге коју води Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона не очекују ништа, јер је и 2013. године било 45 осумњичених због лошег пословања који нису процесуирани.

"Алуминиј" је угашен прошле године 9. јула у поноћ када је искључен са електро-енергетске мреже због великих дуговања. Укупни дуг ове компаније износио је око 400 милиона КМ, од чега се више од пола односи на дуг за потрошену електричну енергију.

"Алуминиј" је запошљавао 900 радника, а за ову компанију директно је био везан и велики број фирми које сарађују са њима. Највећи дионичар је федерална Влада са удјелом од 44 одсто, док су мали дионичари радници такође сувласници 44 одсто удјела, а хрватска Влада је сувласник 12 процената.