latinica  ћирилица
10/07/2020 |  15:20 ⇒ 15:33 | Аутор: СРНА

Протест владике Иринеја Помпеу због прогона СПЦ у Црној Гори

Епископ источноамерички Иринеј упутио је писмо америчком државном секретару Мајклу Помпеу са позивом да се у духу слободарских вриједности које се прослављају 4. јула на Дан независности САД, заузме код власти у Црној Гори да без одгађања прекину са прогоном Српске православне цркве.
Владика Иринеј (фото:mitropolija) -
Владика Иринеј (фото:mitropolija)

У писму у коме је Помпеу честитао Дан независности Америке, владика Иринеј је навео да је веома узнемирујуће да у савременој Европи јоши ма примјера кршења основних вјерских и људских слобода, саопштено је из Канцеларије епископа источноамеричког.

Владика је стао у заштиту СПЦ и своје духовне дјеце на Флориди, чији је миран протест испред почасног Конзулата Црне Горе у Вест Палм Бичу изазвао сасвим непримјерену изјаву Министарства спољних послова Црне Горе.

- У тој изјави, СПЦ и њени вјерници су названи погрдним именима, што умногоме подсјећа на мрачна времена комунистичког прогона религије и неистомишљеника у Црној Гори - навео је владика Иринеј.

Он је скренуо пажњу Стејт департменту на овај дипломатски скандал и затражио да власти САД заштите своје грађане од напада званичника страних држава.

Скупштина Црне Горе усвојила је Закон о слободи вјероисповијести и вјеровања и правном положају вјерских заједница, који, према бојазни СПЦ, води ка одузимању српске црквене имовине и њеној предаји у православном свијету непризнатој црногорској аутокефалној цркви.

Усвајање Закона наишло је на огорчен отпор код вјерника Српске православне цркве.