X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/07/2020 |  15:37 ⇒ 20:24 | Извор: СРНА

Додик: Пад бруто домаћег производа 3,3 одсто (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је бруто домаћи производ /БДП/ у Републици Српској од 1. јануара до 30. јуна пао за 3,3 одсто и поручио да је економска ситуација одржива, иако сложена, те да су мјере које је Влада раније предузела дале резултате.
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик - Фото: СРНА
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је напоменуо да је Република Српска планирала повећање БДП-а од 2,5 одсто у овој години, те да пад узрокује битне поремећаје у економији.

- Индустријска производња је пала за 6,8 одсто за првих шест мјесеци, док је спољнотрговинска размјена Републике Српске од јануара до маја мања за 12,3 одсто. Мањи су и увоз и извоз, а покривеност увоза извозом је на нивоу од 75 одсто - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Према Додиковим ријечима, Српска је успјела да сачува просјечну исплаћену плату у мају на 950 КМ.

- Данас смо исплатили пензије за које је било потребно укупно 96 милиона КМ и та пензија има елементе повећања у односу на прошлу годину - поручио је Додик.

Он је нагласио да Српска остаје стабилна што се тиче укупног дуга, који износи 5,4 милијарде КМ или 47,3 одсто БДП-а, док јавни дуг износи 4,3 милијарде КМ или 37,3 одсто БДП-а.

- Влада Српске је креирајући одређене политике одржала финансирање и ликвидност буџета која је сада осигурана и ми немамо проблема са буџетом и нећемо га имати ни у наредних неколико мјесеци уколико ситуација не буде драматично другачија - нагласио је Додик.

Додик је поручио да и Република Српска, путем креирања одређених линија, као што је био случај са Компензационим фондом и Гарантним фондом, мора наставити да обезбјеђује средства како би помогла одређене секторе привреде.

Према његовим ријечима, чињеница је да је угоститељство веома угрожено, као и да прерађивачка индустрија биљежи пад, што говори о томе да је потребно кроз буџет рјешавати и горуће проблеме тих сектора дјелатности.

- Неће бити могуће покрити све губитке, али морамо допринијети да се одрже радна мјеста - рекао је Додик и додао да је у протеклим мјесецима пандемије вируса корона у Српској без посла остало око 4.000 радника.