latinica  ћирилица
10/07/2020 |  18:37 ⇒ 18:47 | Аутор: banjaluka.net

Дјечије позориште припрема двије премијере

Нема данас "задовољних" ни у једном позоришту. Завјеса је спуштена на свим позорницама свијета и ово је свакако најсуровији и најдраматичнији тренутак у историји театра. Пандемија вируса корона запријетила је човјечанству и друштву, које је превасходно усмјерено на спасавање здравља људи, рекла је за Глас Српске директорица Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић, осврћући се на рад дјечијег театра током пандемије, али и на будуће планове и нову сезону.
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba) -
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba)

Нагласила је да док се државе свим својим ресурсима труде да изборе битку са вирусом корона, театри представљају подршку на духовном плану, пише Глас Српске.

– За разлику од "позоришта за одрасле", она која су намијењена најмлађој публици су у деликатнијој ситуацији када су у питању мјере превенције и заштите од вируса корона. Пратећи упутства Института за јавно здравство РС, Министарства здравља и свакако Министарства просвјете и културе, а уколико то епидемиолошка ситуација дозволи, током августа ћемо играти представе на отвореном – објаснила је Лабовић Маринковић.

Истакла је да ће сцена и гледалиште бити постављени у дворишту, те да им је у том науму помогао град Бањалука тако што је асфалтиран предвиђени простор.

– У ову активност се потом укључила Привредна комора Српске. Захваљујући њима, предузеће Колорит је донирало боје за бетон да бисмо имали услове да позовемо и замолимо умјетника Рената Ракића да са полазницима Школе за цртање и сликање "Драгаш" ослика амбијент "Малом театру под великим звијездама" – рекла је она.

Додала је да је Ренато Ракић осмислио умјетнички концепт којим су осликани зидови дворишта, на којима су “оживјели“ Црвенкапа и вук, Петар Пан, Мали принц, слонић Дамбо, Моби Дик и други, те да је тиме све спремно за август.

– Играћемо "Школу за пачиће", "Црвенкапу", "Бајку о псићу", представе мањег формата које могу да стану на сцену у дворишту. Наш ансамбл је посљедњи пут играо 10. марта представу "Сирано де Бержерак" и то на сцени Малог позоришта "Душко Радовић", тако да се све ово протекло вријеме биљежи тамним словима у историји нашег театра – испричала је Лабовић Маринковић.

Нагласила је да је важно да глумци поврате вјеру у своју професију, јер колико год публици недостаје позориште, оно више недостаје самим глумцима.

– Држи нас оптимизам и вјера да ће се свијет изборити с пандемијом вируса корона и да ћемо ускоро сви живјети без страха од болести. Са таквом енергијом припремамо и двије нове премијере. То су "Ружно паче" у режији Александре Спасојевић и "Дјевојчица и дрво" у режији Зијаха Соколовића – навела је Лабовић Маринковић.

Истакла је да су сценографије, костими и музика за обје представе завршени, те да глумци започињу са пробама од 15. августа, како би премијере биле у септембру и у новембру.

– Не одустајемо ни од нашег, 19. Међународног фестивала позоришта за дјецу, који би требало да се одржи од 4. до 9. октобра. Објавили смо селекцију, али одлука хоће ли фестивала бити није више ни у нашим, ни у рукама позоришта учесника, него у канџама вируса корона – закључила је Лабовић Маринковић и додала је да је пандемија потргала мекану душу театра и ражалостила поклонике ове племените и узвишене умјетности, те да је зато и морамо побиједити.

Онлајн емитовање

Она је подсјетила да је Дјечије позориште Републике Српксе од 23. марта почело са онлајн емитовањем, а до 27. јуна емитовано је 25 представа, те шест прича за дјецу, у извођењу Ђурђе Вукашиновић Бабић. Забиљежено је 33.936 прегледа, а највећу гледаност имала је "Црвенкапа", у режији Живомира Јоковића. Додала је и то да су на Међународни дан музеја отворили Музеј позоришних лутака.

– Тако су мали гледаоци онлајн репертоара могли уживо да виде и лутке, јунаке архивских представа које смо емитовали, јер већина више није на репертоару. Овим је Дјечије позориште свакако "занимљивије" позиционирало копчу времена и тиме на посебан начин повезало стварност и интернет – рекла је она.