latinica  ћирилица
10/07/2020 |  19:29 ⇒ 11/07/2020 | 10:11 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација погоршана, грађани да се строго придржавају мјера (ВИДЕО)

И даље расте број заражених вирусом корона. У Српској је регистровано још 114 новообољелих у протекла 24 часа. Још једно лице је преминуло од посљедица Ковида-19.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Пооштравање мјера сада се разматра на нивоу локалних заједница, јер свака ће одлучивати о додатним мјерама на својој територији.

Урађено је 582 теста, 114 новообољелих, још један смртни случај због вируса корона – тако изгледа тренутна, погоршана, епидемиолошка ситуација у Српској.

Највише новозаражених, 27, данас је у Бањалуци. Са по 12 нових случајева слиједе је Зворник и Бијељина.

- У одређеним локалним заједницама дошло је до нарушавања придржавања мјера које се конкретно односе на првенствено физичку дистанцу, коришћење заштитне опреме, како у приватним дружењима, тако и одређеним приватним субјектима. Оно што тренутно представља највећи ризик су окупљања - изјавио је в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.

Од 4. марта у Српској је тестирано готово 41.000 лица. Тестови су показали позитиван резултат у 3.032 случаја.

До сада се опоравило укупно 1.591 лице док је 138 особа умрло од посљедица Ковида-19. О слабљењу вируса, сматрају стручњаци, не треба размишљати.

 - Вирус је непредвидив, то је оно што знамо и нико не може да тврди какву ће клиничку слику изазвати код појединца, без обзира да ли та особа или појединац има неко придружено обољење или не - упозорила је епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јелена Ђаковић Девић.

Да ли то може да значи рестриктивније мјере – у сарадњи са Институтом одлучиваће се на нивоу локалних заједница. Маске су за сада обавезне у затвореним просторима, али, кажу у Институту – они мјере не доносе, него дају препоруке онима који их прописују.

- Када сте ви сами, наравно да немате шансе да добијете вирус ако немате контакт са другом особом. Али када сте у већој групи људи, када имате контакт са другом особом у смислу разговора, рада или осталог на отвореном, препорука је да се носе маске - нагласио је Зељковић.

Погоршање епидемиолошке слике присутно је у свим општинама, па ће и контроле бити чешће. Сви привредни субјекти у Требињу треба да задуже по једног запосленог који ће контролисати поштовање прописаних мјера.

- Окупљање до 50 људи не подразумијева журку у кафани. Окупљање до 50 људи подразумијева некакав хитан састанак какав смо ми сада имали, са поштовањем свих епидемиолошких прописа, а не спајање столова и журку у кафани. То су мјеста, без обзира да ли се ради о отвореном или затвореном простору, гдје се вирус много шири - изјавила је епидемиолог из Дома здравља у Требињу Јелена Дурић.

- За неке ригорозније мјере ми ћемо сачекати понедјељак. Јако нам је важно како ће проћи викенд, какве ћемо информације добити с терена, а онда, ако буде било потребе, сигуран сам да ћемо их уводити - рекао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Љекари апелују – ако се појаве, симптоме немојте прикривати.

- Ако се јави повишена температура, губитак чула мириса, окуса, цурење носа, кратак дах, да се одмах јаве свом породичном љекару. Добиће смјернице шта да раде - изјавио је директор Дома здравља у Фочи Мирослав Ритановић.

У ФБиХ је од јуче још 196 новообољелих. Само у Кантону Сарајево регистрована су 93 нова случаја заразе, а једна особа је преминула.

Са укупно 310 нових случајева у 24 часа, Босна и Херцеговина данас је забиљежила највећи раст обољелих од почетка епидемије.

Тренутно је активно 3365 случајева.