latinica  ћирилица
10/07/2020 |  19:47 ⇒ 11/07/2020 | 00:54 | Аутор: РТРС

Зашто је директор ОБА своје факултетске дипломе прогласио тајним документима? (ВИДЕО)

Шта је спорно у најновијим "дипломама" директора Обавјештајно-безбједносне агенције, које је доставио Парламентарној комисији за надзор над радом ОБА, па их скрива од јавности!?
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

И је ли Осман Мехмедагић Осмица злоупотријебио службени положај и свјесно прекршио законе тиме што је сам своје наводне дипломе прогласио тајним документима? Надлежне бх. институције – Тужилаштво и Министарство безбједности – још се не оглашавају.

Са средњом школом се мучио – двојке је електромеханичар низао. Но онда је знање – на времешног "студента" Османа Мехмедагића напросто кидисало. Студирао је мало на Правном факултету у Сарајеву – за само два ратна мјесеца – "исполагао" све бруцошке испите, па се онда "дообразовао" на Универзитету за пословне студије у Бањалуци.

Када му је сумњива бањалучка диплома поништена Мехмедагић је "скокнуо" до травничког правног факултета – истуреног одјељења у Кисељаку. Па онда одлучио да научне видике брзопотезно "усаврши" студирајући на даљину на Америчком универзитету са сједиштем у Тузли и непостојећим огранком на постојећој адреси у Сарајеву.

Како је која диплома у јавност доспијевала, појављивале су се и незаконитости. Ваљда му досадило да и даље "студира" и дипломе разноси па је двије, из мноштва одабране а још непоништене, доставио парламентарној комисији. И на јавне исправе, што дипломе јесу, ставио ознаку тајности.

- Заштита личних података није сметња да грађани сазнају ко ради у јавним органима, а то подразумијева и податке о школској спреми, образовању и друге информације које су битне за јавност - изјавио је директор Агенције за заштиту личних података Петар Ковачевић.

Ни заштита тајних података није сметња да Мехмедагићеве дипломе буду јавне. Јер закон је јасно прописао шта је "тајни податак" на који први бх. тајни агент може да стави ознаку тајности.

- Тајним се сматра податак чије би откривање могло проузроковати угрожавање интегритета Босне и Херцеговине - наводи се у Закону о заштити тајних података БиХ.

Како Мехмедагићеве сумњиве дипломе могу да угрозе интегритет БиХ, то зна ваљда само власник и потписник ознаке тајности. Но интегритет потписника лично, итекако могу.

Закон је поново јасан и потенцијално опет прекршен.

- Не може имати карактер тајности онај податак којем се тајност одређује с намјером прикривања извршеног кривичног дјела, прекорачења или злоупотребе овлаштења, с циљем прикривања било које незаконитости или прикривања административне грешке - стоји у Закону о заштити тајних података БиХ.

Проглашавајући властите сумњиве дипломе "државном тајном", донедавни средњошколац наводно је упориште потражио у интерним актима према којима досијеи свих запослених у Агенцији имају ознаку тајности. Али "заборавио“" је да су закони од подзаконских аката снажнији.

Да обавља јавну функцију која законски подразумијева високу стручну спрему и да јавност има право да зна да ли за ту функцију, испуњава услове.

С друге стране, Мехмедагић је заборавио и да ознаку "тајности" може, опет према закону, да стави само на информацију или документ који је креиран у Агенцији. А дипломе то, ваљда, нису.

- Сматрам да је то неприхватљиво да је то пут у Сјеверну Кореју да се са тим директор издигао изнад Тужилаштва изнад Парламента. Властиту диплому прогласити сам себи тајним документом да други не би имали увид на њу, значи то до сада још никад нико није урадио. Ово је једна велика срамота - изјавио је члан Комисије за надзор над радом ОБА Ненад Стевандић.

А шта ако "иновативним" Мехмедагићевим стопама крену директори примјера ради, СИПЕ и других безбједносних агенција, па онда чланови Предсједништва и предсједавајући парламентарних домова, предсједавајући Савјета министара и бх. министри па предсједници свих судова у БиХ, предсједници ентитета, кантона, Дистрикта, свих законодавних тијела, па гувернер Централне банке!? Јер сви они имају законско право да у свом сектору "лијепе" ознаке тајности. Парламентарној комисији руке су везане.

- Ми немамо овласти да скидамо тајност и да то Тужилаштво може да тражи од ОБА. Само онај орган који је прогласио документ тајним може скинути тајност - изјавио је предсједник Комисије за надзор над радом ОБА Нермин Никшић.

Може и министарство безбједности, као кровни безбједносни орган, али оно се не оглашава. Може и Тужилаштво да "завири" у најновију "државну тајну" Османа Мехмедагића, и без скидања ознаке тајности.

А може и да истражи све незаконитости "самопослуживања" у науци, најновијег бошњачког интелектуалца са Худинијевим умијећем. Само ако то заиста жели.