latinica  ћирилица
10/07/2020 |  19:53 ⇒ 11/07/2020 | 10:11 | Аутор: РТРС

Обиљежено 77 година од ослобођења Прњавора (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на спомен-обиљежје народним херојима Народноослободилачког рата у Прњавору обиљежено је 75 година од побједе над фашизмом и 77 година од ослобођења ове општине у Другом свјетском рату.
Вијенци на спомен-обиљежјеу народним херојима НОР у Прњавору - Фото: РТРС
Вијенци на спомен-обиљежјеу народним херојима НОР у ПрњаворуФото: РТРС

Обиљежавању годишњице присуствовали су представници локалне власти и замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ, који је шесторици бораца НОР-а уручио медаље.

У борбу за слободу, као голобради младић 1943. године кренуо је, данас 95-годишњи, Жарко Ковачевић. Присјетио се ратног пута, али и сабораца који су дали живот. Њихову жртву, каже, не смијемо препустити забораву.

- Они млађи, нажалост, остали су по планини. Зато смо добили слободу. Данас се људи поигравају са слободом а то је највеће богатство - рекао је Ковачевић.

Са подручја општине око 4.500 бораца учествовало је у Народноослободилачком рату. Њих 700 је живот дало у борбама за слободу, док је 1.200 рањено.

- Општина Прњавор обиљежава догађаје важне за претходни рат, али полажемо и вијенце на споменик борцима из Другог свјетског рата и тако не дамо да се заборави оно што су они учинили - изјавио је начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Замјеник руског амбасадора у БиХ Алексеј Керестенџијанц поручио је да Русија дубоко поштује ратни труд и подвиг бораца НОР-а, који су увелико допринијели слому фашизма током Другог свјетског рата.

- Они су храбро и одлучно ратовали са веома јаким непријатељем. Задржали су на овим просторима више од 30 непријатељских дивизија, што је био огроман напор, а несумњиво је допринијело побједи Совјетског Савеза против фашизма - изјавио је Керестенџијанц 

Присјетили су се данас Прњаворчани 1943. године када је ослобођен њихов град.

Непријатељске формације окупирале су Прњавор 9. јула 1943. године, а општина је ослобођена већ наредног дана, 10. јула.