latinica  ћирилица
10/07/2020 |  19:58 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Ратари у Српској незадовољни откупном цијеном пшенице (ВИДЕО)

У току је жетва пшенице, која је у Српској засијана на 43.670 хектара. Ратари су задовољни родом и квалитетом, али не и откупном цијеном од 30 пфенига по килограму, која је за откупљиваче реална.
Пшеница - жетва - Фото: РТРС
Пшеница - жетваФото: РТРС

Пољопривредници који имају услове складиштиће овогодишњи и чекати повољнију цијену. Сматрају да би требало да буде бар за 10 пфенига већа.

Пшеница се изборила са сушном зимом и прољећем, а потом и са 200 литара кише у периоду наливања зрна, па ће силоси ипак бити пуни. Просјечан принос је преко шест тона по хектару.

Због временских неприлика на ПД "Семберија" први пут се истовремено жању уљана репица на 270 хектара и пшеница на 820 хектара.

- Сви комбајни су ангажовани на жетви пшенице која је изузетно доброг квалитета. Хетолитарска тежина је 78  - изјавио је шеф Ратарске производње у ПД "Семберија" Драгиша Алексић. 

Род добар, али не и цијена. Откупљивачи нуде 30 пфенига по килограму.

Цијена која је за произвођаче мала, за откупљиваче је реална. Формира је, кажу, окружење .

- Реална је цијена 30 фенинга мада се дешава да је у окружењу и ЕУ принос релативно добар. Ушло се са великим количинама старе пшенице у жетву ,па изгледа да цијена пада. Чак се прича да ће и у Србији да мијењају цијену. Мислили су да изађу са 18 динара, а чујем да је већ почела откупна са 16 динара - рекао је Зоран Стојановић из млина "Стојановић" Рухотина.

Хектолитарска тежина овогодишњег рода је 80 килограма и више, изнад стандарда. Да ли ће тако и остати зависи од временских прилика до краја жетве.

- Ми задњих неколико година на тржишту и у производњи имамо сорте лошијег технолошког квалитета, а оне су нешто приносније. Још није уведено да се баш плаћа само квалитета, па се вртимо у круг - изјавио је Драган Мандић из Пољопривредног института Републике Српске.

Подстицај за производњу пшенице за 2020. годину био је 300, умјесто досадашњих 200 марака по хектару,у з услов да је засијана декларисана пшеница, а да су пољопривредници измирили пореске обавезе и засијали најмање један и по хектар.