latinica  ћирилица
10/07/2020 |  20:01 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Технолошки развој незамислив без Теслиних изума (ФОТО/ВИДЕО)

Савез иноватора Републике Српске и Електрокрајина Бањалука обиљежили су 164 године од рођења Николе Тесле, једног од највећих научника и проналазача у историји човјечанства.
Полагање вијенаца на спомен-бисту Николе Тесле - Фото: СРНА
Полагање вијенаца на спомен-бисту Николе ТеслеФото: СРНА

Овим поводом, додијељене су медаље иноваторима чији су патенти на Салону иновација "Архимед" у Москви, добили високе оцјене.

Петар Катић, ученик другог разреда Гимназије у Бањалуци са тимом од пет чланова направио је апликацију "ЕНТАП". Каже да му је ово признање круна у односу на остале.

- Ми смо направили апликацију "ЕНТАП" која представља помагала на часовима хемије и спој хемије, као и информатике, који треба да помогне професорима у предавањима и одржавању наставе, као и ученицима у схватању градива - објаснио је Катић.

Младим иноваторима уручене златне медаље са Салона иновација "Архимед", Фото: СРНА

Једна од награђених иновација је и пулсни детонациони млазни мотор. Иноватор Зоран Вујиновић каже да се овим пројектом ставља у раван са водећим технолошким силама.

- Ради се о пулсном детонационом млазом на мотору. То је први пројекат у историји. Ради се о унапређењу технологије која ће довести до практичне примјене - рекао је иноватор из Бањалуке Зоран Вујиновић.

Значај Николе Тесле је немјерљив, његова открића се и данас користе, а нови се праве на основу патената које је осмислио.

Дух његовог рада прожет је кроз иноваторе, истичу у Савезу иноватора.

- Посебно сам поносна што је Савез иноватора Српске својим активностима допринио да се иноваторство масовније његује у основним и средњим школама. Чињеница да су данас уручене златне медаље са Салона иновација "Архимед" у Москви за бањалучку Гимназију и њене иноваторе и за бијељинску Техничку школу, говори да има могућности да млади покажу свој потенцијал - рекла је члан управног Одбора Савеза иноватора Републике Српске Гордана Лиховић.

- "Електрокрајина" ће у свом раду и даље наставити да подржава овакве пројекте и кроз спонзорство разне пројекте које се тичу иновација проналазка и слично - изјавио је портпарол "Електрокрајине" Бањалука Предраг Клинцов.

Због епидемиолошке ситуације млади иноватори своје радове ове године моћи ће да представе на виртуелној Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва "Иност младих".