latinica  ћирилица
10/07/2020 |  20:05 | Аутор: РТС

Нови протести грађана у Београду и више градова Србије (ФОТО)

Четврти дан заредом у Београду се одржава протест грађана незадовољних радом власти. За разлику од уторка и сриједе, протест у четвртак протекао је мирно. Окупљања и у више градова Србије.
Протести испред зграде Скупштине у Београду (фото: Sputnik / Бранко Максимовић) -
Протести испред зграде Скупштине у Београду (фото: Sputnik / Бранко Максимовић)

Окупљање грађана почело је око 19.00 испред Народне Скупштине у Београду.

У једном тренутку дошло је до мањег вербалног сукоба окупљених грађана, лијеве и десне оријентације, али је брзо завршен.

Присутни су и грађани који за себе кажу да не припадају ни једној струји, већ да су ту како би изразили миран протест.

Све протиче мирно, нема сукоба и инцидената. 

Примјећена је и једна група полицајаца.

Уочи почетка протеста, друштвеним мрежама ширио се позив грађанима да, за разлику од јуче када су протест изразили сједењем на платоу испред Скупштине, данас "устану и дигну глас".

За сада се нико није изјаснио као организатор протеста, а на позиву који је објављен на друштвеним мрежама писало је да је свака особа појединачно вођа протеста.

Нови Сад - протести (фото:021.rs)

Трећи дан протестују и Крушевљани. Грађани који су се одазвали позиву упућеном преко друштвених мрежа, окупили су се у 19 часова код споменика Косовским јунацима, како би исказали незадовољство радом власти и извјештавањем РТС-а. 

Незадовољни грађани у колони су дошли до сједишта СНС-а где су скандирали Србији, пјевали химну. У обраћању су говорили о ускраћеним правима грађана на слободу мишљења, залагању за нестраначко запошљавање. 

Група грађана окупила се и у Чачку. Уз миран протест за сада поручују да се ограђују од испада групе демонстраната који су јуче каменовали сједиште СНС-а у том граду. Присутан је и лидер Двери Бошко Обрадовић. 

У Нишу је протест почео око 19.30 испред Скупштине града. Окупљени су блокирали улицу Николе Пашића. 

Друго вече заредом, око 19 часова испред зграде Градске управе у Краљеву окупили су се грађани, међу којима су углавном млади, незадовољни мјерама које су уведене због ширења коронавируса и најавом њиховог пооштравања.

За ширење вируса окривљују власт, траже оставку и одговорност кризног штаба и откривање, како кажу, истинитих података о епидемији.

Нови Сад - протести (фото:021.rs)

Чули су се и захтјеви да за угоститеље важе исте мјере у цијелој земљи и да не буду у неповољнијем положају од кладионица.

Траже и да, држава, ако им већ ограничава рад приватника, обезбиједи и помоћ како би могли да исплате раднике.

Јасног организатора није било, а позив за окупљање послат је преко друштвених мрежа. Учесници протеста су потом кренули у протестну шетњу централним градским улицама. Протест тече мирно и без инцидената.

Протести су најављени и у Новом Саду, Суботици.

Први протест одржан је у уторак увече након обраћања предсједника Вучића и најаве увођење полицијског часа у Београду за викенд. Иако је протест почео мирно, током вечери је дошло до нереда, бацања сузавца, упада у Скупштину.

Сличан сценарио виђен је и другог дана протеста, у сриједу, када је дошло до сукоба између полиције и демонстраната. 

За разлику од нереда у уторак и сриједу, у четвртак су протести били мирни, и уз мање кошкање окупљених у Београду, углавном су протекли без инцидената.