X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/07/2020 |  20:39 | Извор: novosti.rs

Кон: Пред нама је ситуација која досад није била, гора него у априлу

Епидемиолог Предраг Кон рекао је у емисији "Око" на РТС-у да је ово несумњиво најтежи дан по броју умрлих и да је пред Србијом ситуација која до сада није била.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

- Несумњиво да је најтежи дан по броју умрлих, а и по томе што је кренуо нагли пораст обољења. У Београду се вирус није смирио иако смо ми то очекивали, и даље се људи јављају у ковид амбуланте са симптомима вируса корона. Ми у Београду тестирамо око 900 особа сваки дан, док је раније било око 600. Морамо да узмемо у обзир да резултати касне по четири-пет дана када разматрамо колико је све актуелно. Пред нама је ситуација која досад није била, гора него у априлу, посебно за Београд гдје је здравствени систем попуњен до краја - рекао је Кон.

Он је додао да остали градови имају назнаке неког побољшања и да је на неки начин стабилизована ситуација у смислу прихвата случајева.

- Што се тиче Шапца, Ужица и Крагујевца ту је релативно мирна ситуација. Ја у својој љекарској каријери нисам имао прилике да видим такву респираторну епидемију - наглашава Кон.

Он је рекао и да су сви говорили да ће топлота и сунце да сузбију вирус, али да се то није догодило.

- То је понашање свих осталих вируса које познајемо. Овдје се поставља питање да је могуће да остане у ваздуху, али то се односи само на затворени простор, теретане, лифтове - рекао је Кон.