latinica  ћирилица
11/07/2020 |  08:07 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Обавезно ношење маски у затвореном јавном простору

У Федерацији БиХ од данас је обавезно ношење заштитних маски у затвореном јавном простору, уз поштовање дистанце од минимално метар, као и на отвореном гдје није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра.

Наредбу о томе донио је Кризни штаб федералног Министарства здравства због погоршане епидемиолошке ситуације, а достављена је и кантоналним кризним штабовима.

Грађанима је препоручено да избјегавају јавна окупљања и ограниче кретање с циљем смањивања ризика од вируса корона, као и заштите здравља.

Лицима старије животне доби, нарочито хроничним болесницима, савјетовано је да избјегавају беспотребна кретања и кориштење јавног превоза, те да редовно користе заштитну опрему.

Наредбом се кантоналним штабовима министарстава здравства дозвољава увођење и рестриктивнијих мјера сходно процјени епидемиолошке ситуације у кантону, односно општини уз редовно извјештавање Кризног штаба федералног Министарства здравства.

У условима погоршане епидемиолошке ситуације у ФБиХ наређено је стриктно поштовање препорука Завода за јавно здравство ФБиХ за све оне на које се препоруке односе.