latinica  ћирилица
11/07/2020 |  08:57 | Аутор: РТС

Лончар: Подаци од протекле ноћи не охрабрују, молим грађане да схвате ситуацију

Министар здравља Србије Златибор Лончар каже за РТС да подаци од претходне ноћи не охрабрују, као и да је током јучерашњег дана и протекле ноћи само у Београду било више од 3.000 прегледа. Поручио је да ти подаци показују како се понашамо и како се лично боримо против вируса корона.
Златибор Лончар (фото: Танјуг / Марко Ђоковић) -
Златибор Лончар (фото: Танјуг / Марко Ђоковић)

Златибор Лончар је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је у току посљедњег дана и ноћи у Београду било 3.185 прегледа, а само на Инфективној клиници 318.

- Од тога смо имали негдје око 270 пријема, значи пацијената који су морали да буду примљени што у Београду што у унутрашњости - додао је Лончар и додао: То нису уопште подаци са којим можемо да будемо задовољни.

Када је ријеч о капацитетима у престоничким ковид болницама, Лончар каже да послије толико пријема само се чека да оде један пацијент истог момента се пресвлачи постељина и долази нови пацијент.

- Ми смо принуђени већ два дана да пацијенте који су из Београда и који заслужују болничко лијечење морају да легну или у Младеновцу или у Пожаревцу или у Смедереву, сада проширујемо те капацитете на Чачак на Шабац, морамо да се сналазимо да би сваком пацијенту омогућили адекватне услове лијечења - рекао је Лончар.

- Ја се стварно надам да су ово подаци који ће натјерати наше грађане и који ће све нас натјерати да само размислимо у којој се ситуацији налазимо и шта је то што морамо да урадимо да бисмо изашли из ове ситуације - додао је Лончар.

Указао је да је отворена привремена болница Арена, али је ограничена само за пацијенте који нису за полуинтезивну и интезивну негу, као и да привремене болнице добија и Крагујевац и Ниш.

- Већ у понедјељак Институт за реуматологију ћемо претворити у ковид болницу. Пацијенте који су на болничком лијечењу иду у Клинички центар на једну или двије клинике, а цијели капацитет Института за реуматологију ћемо претворити у ковид болницу јер немамо избора - рекао је Лончар.

 Молио бих људе да схвате у каквом се положају налази наш здравствени систем који жели свакоме од њих да помогне - истакао је министар.

Указао је да на преглед треба да се оде када се осјети неки од симптома – повишена температура, кашљање, болови у грудима у грлу.

Лончар је одговорио и на притужбаме грађана који кажу да чекају на преглед и да се тако продужава вријеме од појаве првих симптома.

- Да ли је могуће да цијели дан и цијелу ноћ се ви понашате као да короне нема и радите све супротно од онога што ми препоручујемо – не носите маску, идете у масу, више је вас у затвореном простору, не перете руке, не придржавате се ничега и све вријеме тако радите и онда дођете и кажете да вам је гужва у амбуланти. Не разумијем, шта очекујете? Да ћете ви тако да се понашате, а испада крив здравствени систем који пада на ноге да вам помогне - поручио је Лончар.