latinica  ћирилица
11/07/2020 |  09:43 | Аутор: СРНА

Турковићева самовољно прогласила дан жалости

Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић самоиницијативно је и без сагласности Савјета министара о проглашењу 11. јула даном жалости упутила инструкцију дипломатско-конзуларним представништвима и мисијама БиХ да данас спусте заставе на пола копља.
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

Турковићева је то наложила актом који је насловљен са "Инструкција за поступање у складу са одлуком о проглажењу 11. јула 2020. године даном жалости", пише Глас Српске.

Бивши замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић Бабић рекла је да гаји пијетет и поштовање према свим жртвама, али да се од комеморације у Сребреници прави политичка прича.

Она је истакла да се инструкцијама, које је упутила Турковићева, не показује пијетет према жртвама, већ покушавају да прикупе јефтини политички поени.

- Сваке године, али баш сваке, прави се иста политичка прича која не иде у прилог ниједној жртви. Одлука о проглашењу 11. јула даном жалости доношена је годинама уназад и могу то да разумијем као чин поштовања према жртвама. Не бих имала ништа против да је та одлука донесена и ове године, али тек када се буду поштовале и српске жртве. Онда ћемо се сви боље разумјети и поштовати - рекла је Бабићева.