latinica  ћирилица
11/07/2020 |  13:32 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије: Молитва за свештеномученике и све који страдају у свијету

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је да су Срби страдалнички народ који се од Косовске битке до данас бори за велике идеале и царство небеско, знајући да је земаљско "за малена царство".
Епископ зворничко-тузлански Фотије - Фото: СРНА
Епископ зворничко-тузлански ФотијеФото: СРНА

- Молимо се Богу за све људе који страдају на свету, православе и неправославне, да их просветли и поведе на пут познања, истине и правде - поручио је владика Фотије у бесједи у Саборном храму у Бијељини гдје је одржано молитвено сјећање и помен свештеницима Епархије зворничко-тузланске који су пострадали у вријеме Другог свјетског рата.

- Ту философију смо имали и имамо је до дана данашњег и зато смо народ мученички, страдални, народ који је заиста распет на крсту, али народ који верује у свеопште васкрсење, па и наше - навео је владика Фотије.

Епископ зворничко-тузлански је најавио процес канонизације свештеномученика ове епархије, од којих је већина страдала уочи Петровдана, а прикупљена житија и мартирологије свједоче да су пострадали на просторима бивше Југославије и у нацистичким логорима Матхаузен и Дахау.

- Свугдје смо дали допринос у мучеништву и то је наш понос, чиме се с правом дичимо, јер можемо да кажемо да идемо путем голготе који нас води у васкрсење и живот вјечни. Ту философију и вјеру чувамо и данас на нашем распетом Косову и Метохији, у Црној Гори, јер желимо да будемо са својим светима - рекао је владика Фотије.

Владика је навео да су у вријеме Другог свјетског рата, када су нацизам и усташтво препловили Европу, завили је у црно и начинили безбројне злочине, Србија и српски народ били на страни ослободиоца, савезника који су се борили против зла нацизма.

- И ми данас нисмо савршени, али вјерујемо у савршенога Господа Исуса Христа и од њега задобијамо његово савршенство, њиме се испуњавамо и обожујемо - истакао је епископ Фотије и поручио да се треба подсјећати свих мученика, свих времена, који су постадали за крст часни и вјеру православну.

Осврћући се и на тешко вријеме епидемије вируса корона, владика је рекао да Црква схвата озбиљност те пријетње и уважава медицинске сручњаке, али да вјерује у помоћ Бога и молитве на богослужењу.

- Да нас Бог исцјељује и окрепљује, да остане народ здрав и благословен, борац за своје светосавље и православље и у ово наше време које ће можда изродити много мученика и страдалника, путем наших отаца идемо и са тог пута нећемо да скренемо - закључио је епископ Фотије.