X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/07/2020 |  16:14 ⇒ 16:16 | Извор: ТАНЈУГ

Србија засад не планира пооштравање мјера на границама

Пооштравање мјера контроле на граничним прелазима у Србији за сада није у плану, каже гранични санитарни инспектор Раша Миланов и додаје да се од почетка епидемије вируса корона на граничним прелазима примјењују адекватне мјере контроле.
Гранични прелаз Батровци (фото: Танјуг - Управа царина Србије) -
Гранични прелаз Батровци (фото: Танјуг - Управа царина Србије)

Он је за Тањуг навео да се српским и страним држављанима по уласку у Србију уручује здравствено упозорење у коме су, на српском и енглеском језику, дате инструкције како да се понашају у случају да имају неке од симптома вируса корона и наведене адресе и бројеви телефона Завода за јавно здравље и Института за јавно здравље у Србији гдеј би та лица могла да се јаве, уколико имају било какве тегобе.

То, подсјећа Миланов, не важи за држављане Црне Горе којима је, уколико из Црне Горе долазе у Србију, одређена обавезна мејра самоизолације у трајању од 14 дана, на основу процјене тренутне епидемиолошке ситуације у региону.

Миланов наводи да пооштравање мјера контроле на граничним прелазима за сада није у плану и додаје да се здравствени прегледи путника на границама врше само по потреби, односно уколико путник показује симптоме вируса корона.

У том случају, појаснио је, гранични санитарни инспектор заједно са епидемиологом из најближег Завода или Института за јавно здравље које гравитира том граничном прелазу, обавља разговор са таквим путником и на основу његовог здравственог стања доноси се одлука о даљем поступању.

- Уколико путник показује симптоме карактеристичне за Ковид-19 свакако ће, по препоруци епидемиолога, добити рјешење од граничног санитарног инспектора да се јави надлежној установи у мјесту боравка ради даљег лијечења или би био непосредно упућен у установу за изолацију и лијечење - појаснио је Миланов.

Навео је да се о зараженима који долазе у Србију унапријед могу добити подаци од српског дипломатског представништва у земљи из које путник долази, затим здравствених институција те земље, али и од самих путника.

- Сами грађани могу да најаве долазак и кажу да имају симптоме ради добијања информације како да се понашају - додао је Миланов.