latinica  ћирилица
11/07/2020 |  18:28 ⇒ 20:40 | Аутор: ФЕНА

Објављене препоруке и упутства за особе које прелазе границу Хрватске

Хрватски завод за јавно здравство објавио је препоруке и упутства за особе које прелазе државну границу Републике Хрватске и упуства за здравствени надзор над особама које улазе у Хрватску из трећих земаља.
Хрватска - Фото: РТРС
ХрватскаФото: РТРС

Одлуком о привременој забрани преласка преко граничних прелаза Републике Хрватске забрањује се, односно ограничава прелазак особама преко граничних прелаза од чега су изузети држављани ЕУ (без обзира на мјесто пребивалишта), шенгенског простора и држава придружених шенгенском простору, као и чланова њихових породица, те држављани трећих земаља који су особе с дуготрајним боравиштем.

Привремена забрана уласка у Републику Хрватску из трећих земаља не односи се на здравствене раднике, здравствене истраживаче и сараднике, стручњаке за бригу о старијима, те особе које захтијевају хитно медицинско лијечење.

Такође, не односи се и на прекограничне раднике, превознике робе и друго прометно особље у мјери у којој је то потребно те дипломате, полицијске службенике у обављању својих послова.

Не односи се и на службе и тимове Цивилне заштите, особље међународних организација и међународно војно особље у обављању својих функција.

Привремена забрана уласка у Хрватску из трећих земаља не односи се и на путнике у транзиту, особе које путују због туристичких или других пословних разлога или које имају други привредни интерес, те особе које путују ради школовања.

Не односи се нити на особе које путују због неодгодивих личних разлога, на примјер власници су некретнине у Републици Хрватској, или имају који други неодгодив лични разлог, преноси Хина.

За особе трећих земаља: Самоизолација од 14 дана или од седам дана уз негативан резултат бриса

За све особе које улазе у Хрватску из трећих земаља, на основу изузећа од забране преласка границе за особе које путују због неодгодивих личних разлога, обавезан је здравствени надзор уз 14-дневни карантин/самоизолација.

Карантин/самоизолација се може скратити на седам дана ако особа о свом трошку направи брис носа и ждријела седам дана по уласку у Хрватску и добије негативан резултат ПЦР теста на САРС-ЦоВ-2.

Обавеза самоизолације за особе које улазе у Хрватску из трећих земаља не односи се на здравствене раднике, здравствене истраживаче и сараднике, стручњаке за бригу о старијима, особе које захтијевају хитно медицинско лијечење, прекограничне раднике, превознике робе и друго прометно особље у мјери у којој је то потребно, дипломате, полицијске службенике у обављању својих послова, службе и тимове Цивилне заштите, те особље међународних организација и међународно војно особље у обављању својих функција.

За путнике у транзиту гранична полиција ће, након што им се одобри улазак, провјерити јесу ли напустили подручје Хрватске у року од 12 часова. Наведено правило могуће је примијенити само ако је излазак из Републике Хрватске у сусједну државу која ће му омогућити улазак.

Особе које улазе у Хрватску због туристичких или других пословних разлога или које имају други привредни интерес, те особе које путују ради школовања, моћи ће ући у Хрватску без обавезе самоизолације уз показивање негативног налаза ПЦР претраге бриса носа и ждријела на САРС-ЦоВ-2, који није старији од 48 часова, односно уз обавезу 14-дневног карантина/самоизолације ако немају наведени негативан налаз ПЦР претраге.

Особе које улазе у Хрватску без обавезе самоизолације, дужне су се у прве двије седмице боравка у Хрватској придржавати мјера.

Током првих 14 дана од уласка у Хрватску изласке из смјештаја треба да ограниче само на нужне (обављање посла ако се ради о пословном разлогу уласка у Хрватску, обављање нужних активности уз континуирано појачано провођење хигијенских мјера).

Током неопходних излазака из смјештаја препоручује им се да користе маску, одржавају физички размак од других особа минимално 1,5 метар, те да спроводе хигијену руку.

Руке треба што чешће прати топлом водом и сапуном и/или користити дезинфекцијско средство за руке које треба добро утрљати у дланове, те избјегавати додиривање лица, уста, носа и очију.

Такође, треба да избјегавају кориштење јавног превоза, а у превозном средству пожељно је да је особа сама или искључиво с особама које дијеле заједнички смјештај.

Особе које улазе у Хрватску без обавезе самоизолације, такође треба досљедно да избјегавају груписања и окупљања. Током пословних састанака треба да срећу што мањи број особа, осигурају физички размак од 1,5 метра уз доступност дезинфекцијских средстава, те избјегавају непотребне састанке. Услуге плаћања треба обављати безготовинским картичним плаћањем или онлајн услугама.

Потребно је да свако јутро измјере тјелесну температуру, а уколико је виша од 37,2 степена, потребно је мјерење поновити након 10 минута. Уколико је поново виша од 37,2 треба да остану код куће/у смјештају и да се јаве љекару у туристичкој или Ковид-19 амбуланти, односно територијално надлежном епидемиологу.

У случају појаве симптома акутне респираторне инфекције (кашаљ, грлобоља, повишена тјелесна температура, кратак дах/отежано дисање или губитак осјета њуха) потребно је да остану код куће/у смјештају и јаве се љекару у туристичкој или Ковид-19 амбуланти, односно територијално надлежном епидемиологу.

У случају нагле појаве тешких, по живот угрожавајућих симптома, треба да се јаве надлежној хитној медицинској служби на број 194, наводе из ХЗЈЗ-а.