latinica  ћирилица
11/07/2020 |  19:32 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

У Српској 119 новообољелих (ВИДЕО)

У Републици Српској потврђено је 119 нових случајева заразе вирусом корона. Анализирано је 580 узорака. У болницама су хоспитализована 174 пацијента, а од почетка пандемије преминуло је 138 особа.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

У Републици Српској од почетка пандемије потврђен је 3.151 случај вируса корона.

Од посљедњег епидемиолошког извјештаја, позитиван тест на Ковид 19 потврђен је у 24 локалне заједнице: 27 новозаражених је из Бањалуке, 12 из Зворника, по девет из Фоче и Невесиња, седам из Источног Сарајева, по пет из Бијељине, Требиња, Љубиња и Лакташа, по четири из Пала и Котор Вароша, по три из Модриче, Вишеграда, Козарске Дубице и Добоја, по двоје из Приједора, Дервенте, Прњавора, Новог Града, Гацка и Рогатице и по једно из Челинца, Мркоњић Града и Милића. 

Упркос повећаном броју заражених у херцеговачким општинама, ситуација је под контролом.

- Оно што је најважније, ти људи су добро, и од 24 колико имамо у овом таласу заражених само двоје је хоспитализовано. Један пацијент је у болници у Невесињу, један у болници у Фочи. Остали су на кућном лијечењу. Пратимо ситуацију, мислим да се људи добро осјећају и да је ситуација под контролом - истакао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

У општини Пале активна су 32 случаја заразе вирусом.

Од епидемилошке ситуације зависиће и увођење нових или попуштање постојећих мјера.

- Можемо сматрати још увијек да се може ситуација контролисати али с обзиром на то да је дефинитивно дошло до попуштања мјера, али и опуштања понашања становништа, мора се сигурно ситуација сматрати озибљном - нагласио је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Поштовање датих препорука и даље је најбоља превенција у спречавању ширења вируса корона. Коришћење заштитне маске, физичка дистанца и хигијена руку, препоруке су које су дале резултате.