latinica  ћирилица
11/07/2020 |  19:42 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Влада Српске реализује програм бањског лијечења борачких категорија и пензионера (ВИДЕО)

Влада Републике Српске ће и у овој години реализовати програм бањског лијечења борачких категорија и пензионера, за који ће издвојити 400.000 марака.
Бањско лијечење - Фото: РТРС
Бањско лијечењеФото: РТРС

Програмом ће бити обухваћени бивши борци и пензионери из свих дијелова Српске, који ће бити упућени на десетодневно бањско-климатско лијечење.

Иако програм бањског лијечења траје већ годинама, борци и пензионери, због погоршане епидемиолошке ситуације нису очекивали да ће средства бити одобрена за наставак програма.

Око 400 бивших бораца ове године добиће прилику за рехабилитацију у бањама Српске.

- Ипак, нама је најбитније да се пројекат не угаси, да ми то наставимо и у неким бољим временаима. Тражићемо и више да што више бораца оде у току године на бањско лијечење - истакао је Милан Ђукић, члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

У Удружењу пензионера, иако су прије епидемије вируса корона од Владе добили обећање да ће само за лијечење ове популације бити издвојено 400.000, кажу задовољни су, јер ће у бање отићи око 500 пензионера.

Средства за бањско лијечење предвиђена су ребалансом буџета, а ријеч је о програму који је Влада договорила са Борачком организацијом и Удружењем пензионера, истакао је премијер Српске Радован Вишковић.

Истовремено, и пензионери и борачке категорије моћи ће да користе и туристичке ваучере.

- Влада је овим мјерама жељела да споји и угодно и корисно, јер ће се на овај начин помоћи и сектору туризма који, у економском смислу, трпи највећу штету због пандемије, а првенствено популацији којој је бањско лијечење најпотребније. И пензионери и борачке категорије ће истовремено моћи да користе и туристичке ваучере што ће им омогућити дужи боравак уз мање трошкове - рекао је Вишковић.

Изразивши наду да ће се епидемиолошка ситуација у вези с вирусом корона смирити у догледно вријеме, Вишковић је додао да је циљ да се бањско лијечење омогући и особама које имају здравствене проблеме и најнижа примања.