latinica  ћирилица
12/07/2020 |  17:54 ⇒ 17:54 | Аутор: vijesti.me

Италија уводи мјере које ће важити до краја године

Италија, која је најавила да ће ванредно стање бити продужено до краја године, разматра мјере које ће бити на снази до 31. децембра.
Италија (фото: Sputnik / Alexander Vilf) -
Италија (фото: Sputnik / Alexander Vilf)

У питању су мјере као што су забрана окупљања, коришћење маске и држање безбједне раздаљине међу људима.

Ванредно стање уведено 31. јануара биће на снази до 31. јула, а премијер Италије Ђузепе Конте најавио је могућност да буде продужено до краја године, о чему ће парламент одлучити у уторак.

Италијанске власти разматрају нове мјере у циљу спречавања ширења вируса, јачање контроле на јавним мјестима попут плажа како би се избјегло окупљање људи, а можда ће продужити и забрану уласка на територију Италије из земаља које се сматрају високоризичним.

Италија је забранила доласке из 13 земаља, међу којима су БиХ и Сјеверна Македонија, преноси Тањуг.

Иако је број нових случајева у Италији у паду, италијански здравствени званичници су забринути због све већег броја заражених ван граница те земље.

- Око 220.000 заражених широм свијета у једном дану. Никада раније нисмо имали толики пораст за само 24 часа. То нам говори да вирус још није побијеђен и да сви треба да обратимо пажњу - изјавио је министар здравља Италије Роберто Сперанца.

Он ће у уторак представити мјере, а како је најављено, на снази ће остати обавеза коришћења маске у затвореним просторијама и када није могуће држати безбједну физичку дистанцу, али не и употреба рукавица које "могу представљати ризик ако се неправилно користе".

У многим објектима и даље ће људима бити мјерена температура, дезинфекција простора је такође обавезна, као и гел за дезинфекцију руку на улазу.

Италија је прва европска земља која је почетком марта увела строге мјере карантина на цијелој територији, а из блокаде је изашла постепеним попуштањем мјера послије око три мјесеца.