latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:02 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Одбијено учешће на изборима за четири странке, шест их мора промијенити назив

Централна изборна комисија /ЦИК/ данас је наложила да шест политичких странака морају ускладити назив који ће користити у изборне сврхе те извршити допуну потписа подршке, а то су Напредна Српска, ПДП 1990, Социјалистичка партија СПС, Српска напредна странка РС-ФБиХ, Српска напредна странка ФБиХ и Српска напредна странка 2020.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Разматрајући извјештаје о извршеним провјерама пријава политичких странака, независних кандидата, удружења грађана и група грађана, ЦИК је на данашњој сједници почео процес овјере политичких субјеката за учешће на предстојећим локалним изборима у БиХ заказаним за 15. новембар.

ЦИК-у је достављено укупно 136 пријава политичких странака, а данас су овјерене пријаве за учешће на изборима за њих 43, које у потпуности испуњавају законом прописане услове за овјеру.

Дјелимично су овјерене пријаве за 82 политичке странке, односно за оне изборне јединице за које испуњавају законске услове.

За једну странку, односно за Снагу омладинске свијести, утврђено је да је регистрована тек 17. јуна и да нема печат правоснажности, па је за ову странку закључено да треба уклонити ове недостатке.

Пријаве четири политичке странке су у потпуности одбијене /због изречене административне мјере ускраћивања права кандидовања на изборима и недостављања пријаве у утврђеном року/, а оне ће имати право жалбе Апелационом одјељену Суда БиХ у року од два дана од пријема одлуке.

Ријеч је о странкама Брчански демократски покрет Брчко дистрикта, Снага центра, Народна странка за Грахово и Покрет за град Зеницу. Њихове пријаве достављене су ван утврђеног рока, односно након 3. јула.

Централној изборној комисији БиХ поднесено је укупно 379 пријава независних кандидата за овјеру учешћа на Локалним изборима 2020. године.

Данас је Централна изборна комисија БиХ овјерила пријаве за 278 независна кандидата који у потпуности испуњавају законом прописане услове, а док је за 93 независна кандидата остављен рок од два дана од дана добијања обавјештења да отклоне недостатке у пријави, односно до уторка.

Централна изборна комисија БиХ данас је овјерила 48 независних кандидата представника националних мањина, 16 независних кандидата приједлога групе од 40 грађана и два независна кандидата приједлоге удружења.

За осам независних кандидата утврђене су неправилности или недостаци те им је остављен рок до уторка, 14. јула, до 16.00 часовакако би исправили недостатке односно неправилности, а док је 19 пријава независних кандидата одбачено због неиспуњавања услова за овјеру.