latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:34 ⇒ 13/07/2020 | 07:20 | Аутор: РТРС

Обиљежена годишњица страдања Срба из Сребренице (ВИДЕО)

Служењем парастоса убијеним и полагањем вијенаца на Спомен плочи на Залазју код Сребренице, али и на другим стратиштима, обиљежена је годишњица страдања Срба овог краја, које су припадници такозване Армије Републике БиХ убили у протеклом рату. Само на Петровдан 1992. године, прије 28 година муслиманске оружане формације из Сребренице убиле су 69 мјештана села Сасе, Залазје и Биљача.
Залазје (Архив) - Фото: РТРС
Залазје (Архив)Фото: РТРС

У мучком нападу на Залазје, муслимани су убили све што су стигли, а мјештане су хватали и водили у сребреничке затворе-свједоче преживјели Сребреничани.

Ко ће одговарати за убиство мужа Милојке Симић? Заробљен је и одведен у логор. Посмртни остаци су му пронађенитек након 20 година.

- Мој супруг Бранко жив је заробљен на Залазју на Петровдан прије 28 година и убијен је у логору у Сребреници, а његов брат Петко ексхумиран је без главе која никада није нађена и то за правосуђе БиХ нису злочини које треба процесуирати и чека се да помру свједоци - огорчена је Симићева.

Коме је сметала старица Ђука Симић из Куњерца. Убили су је пред кућним прагом припадници 28. дивизије тзв Армије Р БиХ. Страдао је и отац Раденка Томића.

- Погинуо је 1992. године на Залазју кад су муслимани напали из Сребренице. Насерове хорде све што су нашли то су и побили, кога су ухватили живог, тога су послије убили - наглашава Томић.

На Петровдан није само страдало Залазје, сребренички муслимани напали су и попалили села Сасе, Биљачу и Загоне.

Стевка Живановић и данас тугује за сином Милојем. Имао је 20 година, а убијен је у засједи.

- Године пролазе, срце тугује за сином и тако ће бити све док будем жива - каже Живановићева.

До помирења може доћи када српске жртве у Сребреници више не буду жртве другог реда, истичу из организационог одбора.

С друге стране, породице и преживјели никада неће престати трагати за истином.

Предсједник сребреничке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да су на Залају два споменика српским жртвама у два посљедња рата за које нико није одговарао, што говори да су Хашки трибунал и Суд БиХ судови неправде у које Срби немају никакво повјерење.

О убиству сребреничких Срба посебно судије Слободана Илића писао је и Ибран Мустафић, политички лидер муслимана из Сребренице.

Ни то није било довољно да се дође до правде - каже начелник Сребренице Младен Грујичић.

- Порука са Залазја иста као и претходних година, само се бројка мијења, а то је "28 година од злочина без казне" у Залазју и да породице настрадалих још чекају и траже истину и правду. Сребреница је напуштена када је ријеч о српским жртвама. Нико није осуђен за злочине над сребреничким Србима у Хашком трибуналу и то је разлог зашто не вјерујемо у рад међународног, али и Суда БиХ који правду дијеле селективно - поручио је Грујичић.

Представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао је да је у посљедњем рату у БиХ прво убијена истина што су учинили западни моћници и медији и да праву истину о карактеру рата свијет тек сазнаје.

- Овдје, око Сребренице и Братунца у 1992. години страдало је више од 2.500 Срба од којих су 80 одсто били цивили, а Бошњаци су страдали 1995. године и то само војници. Те чињенице говоре шта је био узрок, а шта посљедица и ко је нападао, а ко се бранио на овим просторима - истакао је Торбица.

На данашњи дан прије 28 година, запаљена су четири српска села Залазје, Загони, Сасе и Биљача.

Велики број кућа у овим селима и даље је порушен, а становништво убијено или протјерано.