latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:42 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Петровданска литургија у Санском Мосту (ВИДЕО)

Петровдан је данас обиљежен и у Санском Мосту. У цркви Светих апостола Петра и Павла, свету архијерејску литургију, служио је епископ бихаћко – петровачки Сергије. За бројне заслуге и допринос током живота, орден Светог Саве другог реда, уручен је професору доктору Владимиру Лукићу.
Обиљежавање Петровдана - Фото: РТРС
Обиљежавање ПетровданаФото: РТРС

Због епидемије вируса корона, ове године, мањи број вјерника на петровданској литургији у Санском Мосту.

Међу њима и малобројни српски повратници у ову општину, али највише оних из околних повратничких села и расељених Срба којима је овај празник прилика за сусрет.

Борислав Тешић из Лушци Паланке код Санског Моста каже да је свима заједнички циљ да уз помоћ Бога и молећи се опстану на својим огњиштима.

Тешићев мјештанин, Мирослав Праштало наводи да многи од њих не живе у Санском Мосту, међутим имају родитеље којима долазе сваког викенда.

Док су једни задовољни повратничким животом на родном огњишту, сви ипак наглашавају да живот овдје није лак.

- Претежно је овдје старије становништво. Омладине и колико има, она одлази и тешко је очекивати да ће се вратити у Сански Мост али ипак трудимо се, боримо и покушавамо да идемо напријед - истиче Ален Марић, парох у Санском Мосту.

Сергије, епископ бихаћко – петровачки послао је поруку жеље за повратак и одрживост огњишту јер, како каже, ту су се обрели и пронашли.

За бројне заслуге и допринос током живота, међу којима су и изградња цркве у Дабру, али и за учешће у расвјетљавању злочина у Другом свјетском рату, Орден Светог Саве другог реда уручен је професору доктору Владимиру Лукићу.

- Ово ми је сигурно највеће, најдраже и ово одликовање је моја карактеристика - казао је Лукић.

Саша Аћић, предсједник Удружења "Јасеновац – Доња Градина" наводи да је професор Лукић посебно дао свој допринос у усвајању деклерације о геноциду почињеном над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском од стране НДХ-а у парламенту Републике Српске.

На подручју Санског Моста живи око 1.000 српских повратника.