latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:44 ⇒ 13/07/2020 | 08:29 | Аутор: РТРС

Млади љекари УКЦ Српске: Не желимо да нам се деси италијански сценарио (ВИДЕО)

У Републици Српској све је већи број младих који су заражени вирусом корона. Повећава се и број пацијената који дишу уз помоћ апарата за механичку вентилацију. Због тога су млади љекари са Универзитетског-клиничког центра позвали грађане на поштовање мјера и упозорили да би неодговорност појединаца, могла довести до преоптерећења здравственог система.
Млади доктори УКЦ-а - Фото: РТРС
Млади доктори УКЦ-аФото: РТРС

Лијека за вирус корона још нема, а најбоља превенција је придржавање датих мјера и препорука. Ово је апел младих љекара са Универзитетског-клиничког центра Републике Српске, који су од почетка пандемије укључени у тим на Ковид одјељењу.

- Молим вас још једном, држите дистанцу, носите маске. То ће нам помоћи свима - јасна је др Рената Тамбурић са Клинике за унутрашње болести УКЦ-а Републике Српске.

Доктор Милош Мајсторовић из Клинике за кардиологију УКЦ-а Републике Српске истиче да његове колеге и он имају снаге за велику борбу са пандемијом.

- Одговорно тврдим, све моје колеге ће се борити до посљедњег атома снаге за све и једног новообољелог пацијента. Само молим вас да и ви будете са друге стране, да и ви нас подржите. Ако ми апелујемо толико пута на поштовање социјалне дистанце и ношење маске, молим вас да то испоштујете - категоричан је доктор Мајсторовић.

Посебно забрињава чињеница да је све већи број особа млађе животне доби са тешком клиничком сликом, а од почетка пандемије заражено је више од 140 дјеце. Сузбијању вируса нису помогле ни високе температуре.

- Проблем је што епидемиолошка ситуација сада не иде у најбољем правцу и ово је моменат да сви, првенствено млади људи, схвате колико је ово озбиљно и да се придржавају свих мјера - рекла је доктор Теодора Радуловић са Клинике за плућне болести УКЦ-а Републике Српске.

Доктор Тања Мацановић Костић са Клинике за инфективне болести нагласила је како њене колеге и цијело особље УКЦ-а Српске не желе сценарио који смо виђали у Италији и у земљама које имају много већи и јачи здравствени систем од нашег, као и то да се исцрпе наши здравствени капацитети.

Иако љекари и здравствене установе раде пуним капацитетом, у случају да се настави овакав прилив пацијената, тешко ће бити у стању да пруже сву неопходну његу, порука је тима љекара из Универзитетског-клиничког центра.

- Не желимо да дођемо у ситуацију да будемо позитивни на вирус корона или неко наш да дође у Клинички центар и да немамо на располагању кревет и одморног љекара спремног да вам помогне - упозорио је доктор Миљан Тешић са Клинике за неурологију.

Доктор Марко Лугоња из Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ-а Српске нагласио је да грађани неодговорним понашањем не утичу само на лијечења пацијената заражених Ковид-вирусом, то јест новим вирусом корона већ индиректно утичу и на здравље својих породица.

Млади љекари са Ковид одјељења још једном су апеловали на грађане да избјегавају масовна окупљања, јер ће на тај начин бити олакшана и њихова битка за животе грађана.