latinica  ћирилица
12/07/2020 |  21:42 ⇒ 21:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Влада Велике Британије дозволила концерте, фестивале и представе на отвореном

Након што је прошле недјеље спремила пакет мјера помоћи за музичку индустрију и сектор манифестација од чак 1,57 милијарди фунти, Влада Велике Британије донијела је и одлуку којом од суботе, 11. јула, поново дозвољава одржавање концерата, фестивала и позоришних представа на отвореном простору.
Лондон - Фото: архив
ЛондонФото: архив

Догађаји ће морати да прате сет прописаних препорука и заштитних мјера уз смањен број посјетилаца и препоруку за одржавање физичке дистанце.

Поред отворених, који су процијењени као неупоредиво безбједнији, британска Влада препоручила је да се одржи и мањи број догађаја у затвореним просторима ради тестирања начина на који ће објекти тог типа моћи да наставе с радом од јесени.

Ови својеврсни пилот догађаји биће одржани уз другачији сет смјерница издатих од стране владе за догађаје у затвореном простору, а један од њих биће и наступ Лондонског симфонијског оркестра, као и представе у позоришту Лондон Паладиум.

Министар културе Велике Британије Оливер Дауден изјавио је да је у питању значајно постигнуће за британске умјетнике, који су стрпљиво чекали од марта, и да то значи да ће љубитељи позоришта и музике први пут у посљедњих неколико мјесеци имати прилику да искусе представе и фестивале на отвореном.

Капацитет ових догађаја биће смањен, а организатори су у обавези да улазнице издају у електронској форми, у циљу вођења евиденције о посјетиоцима у случају да се јави потреба за њиховим тестирањем и праћењем.

Ова најава британске Владе значи да је 11. јула почела трећа фаза плана за поновно отварање културног сектора, док још увијек нису најављени тачни датуми почетка четврте и пете фазе, које ће подразумијевати догађаје у затвореном простору са ограниченим односно неограниченим бројем посјетилаца.