latinica  ћирилица
12/07/2020 |  21:48 ⇒ 21:48 | Аутор: СРНА

Додик: Пукао договор о именовањима, не зна се да ли ће буџет бити усвојен

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је договор о именовањима пукао и да не зна да ли ће бити усвојен буџет БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да сада не зна да ли ће бити усвојен буџет БиХ и да више ништа не може да каже са сигурношћу, јер је БиХ потпуно неуспјешна, пропала земља.

Он је нагласио да се на нивоу БиХ једино може договарати и тако долазити до рјешења, па између осталог и за буџет, а именовања не треба посматрати као неко "ухљебљење" већ као принцип националне политике.

Подсјетивши на састанак СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, прошле седмице у Источном Сарајеву, Додик је рекао да је договорено да буду именовани сви они који су прошли процедуре.

- ХДЗ је рекао да приликом коначног избора неће подржати приједлог СДА за министра одбране Селму Цикотића и директора обавјештајне агенције, а онда, да би се све закопликовало, Бисера Турковић је рекла "нећемо подржати ХДЗ, хоћемо СНСД". Вјероватно с намјером да завади, јер то су мале игре које покушавају да наметну да направе велике приче - рекао је Додик за АТВ.

Додик, који је и лидер СНСД-а, нагласио је да их на републичком нивоу чека перод политичке борбе за статус Републике Српске због чега је потребно да се око тога окупе све политичке снаге у Српској.

Он је рекао да је зато креирана коалиција која сада носи двије трећине подршке Влади и окупљена је у парламенту Републике Српске и додао да ће са тим коалиционим капацитетом, када се смири ситуација са вирусом корона, ући у промјену Устава, елиминисати све проблеме у вези са његовом злоупотребом и основном структуром као што је на примјер Вијеће народа, које је наметнуо високи представник.

- Циљ нам је да дођемо до новог устава у коме ћемо учинити још ефикаснијом, транспарентнијом и бржом Републику Српску - рекао је Додик и додао да је други дио те политичке борбе ово што се дешава на нивоу БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ указао је и на чињеницу да се на нивоу БиХ разоткрила политика у вези са мигрантима, тако што је бивши министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић окривио бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, министра иностраних послова Бисеру Турковић и њихову партију СДА да се мигранти организовано доводе у БиХ да би вршили притисак.

Додик је поновио да на територији Српске неће бити формирани кампови за смјештај миграната иако је Савјет министара у којем је био лидер СДС-а Мирко Шаровић донио одлуку о три кампа у Бијељини, Залужанима и у Трнову.

Говорећи о формирању ЦИК-а БиХ, Додик је рекао да је постојао договор Мирка Шаровића и Бакира Изетбеговића приликом формирања Централне изборне комисије која је локалне изборе незаконито пролонгирала за новембар.

- Ми се понашамо као да ће избори бити у првој недјељи октобра - рекао је Додик, те додао да на изборе иду са одговорним људима јер ће кључ за рјешавање проблема и посљедица од вируса корона бити у томе да ли је политичка ситуација стабилна или није.

Он је оцијенио да је садашњи СДС на челу са Мирком Шаровићем поданички и да нема везе са оним изворним, те да су га напустили многи, од Ненада Стевандића до Дарка Бањца, Обрена Петровића, Миће Мићића и других.

Додик је рекао да је СДС странка које данас "нема нигдје", која прича о некој снази, а нема кандидата за градоначелника Бањалуке, те да је служила и служи да се остваре поједини циљеви ПДП-а.

Он је нагласио да са српским опозиционим странкама нису успјели постићи договор о заједничком кандидату у Сребреници, као што раније није било ни договора у вези са Уставним судом БиХ и престанком мандата страним судијама.

У вријеме када је епидемија вируса корона утицала на привреде земаља у цијелом свијету, Додик је рекао да је у овом моменту важно управљати ситуацијом, те да је жеља да се помогне сваком човјеку.

- Радимо ствари да се очувамо као Република и као заједница. У то треба имати повјерења - навео је Додик.

Говорећи о дешавањима у Сребреници 1995. године, Додик је поновио став да у Сребреници није био геноцид над бошњачким народом већ злочин који је однио много живота, али и злочин који се догађао у континуитету од 1992. године од момента када су муслимани, када рата још није било, убили Србина, посланика Скупштине БиХ, којег је лично знао.

Када је ријеч о протестима у Београду, Додик је осудио насиље и рушење града, наводећи да се ставови могу изражавати мирним протестом.

- Зашто да се лупа Скупштина Србије? Као човјек сам веома разочаран чињеницом да има таквих који су спремни да лупају народну и државну имовину. Неко ће морати да плати да се то поправи. Ту димензију апсолутно не подржавам и мислим да држава мора репресивније да предузме мјере у том погледу - рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је СНС побиједио у Србији, да су избори легални и легитимни које нико није оспорио, те да излазност јесте била нешто мања него иначе, али веома репрезентативна за ово вријеме.