latinica  ћирилица
13/07/2020 |  07:26 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Наставља се суђење за силовање Српкиње у Зворнику

Пред Судом БиХ данас би требало да буде настављено суђење Адему Костјеревцу оптуженом да је као припадник такозване Армије БиХ у Зворнику 1992. године силовао трудну Српкињу, због чега је изгубила бебу.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Суђење Костјеревцу почело је прошле седмице, а оптужен је да је као припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ /АБиХ/ од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у селу Бајрићи у најмање два наврата присилио жену српске националности на сексуални однос.

У оптужници се наводи да је жена била трудна и да је силовање узроковало прекид трудноће. Била је затворена у подруму млина који је служио као затвор.

Тужилац Миланко Кајганић је рекао да ће извршено силовање доказати првенствено исказом оштећене, која је оптуженог познавала и прије него што је заробљена и затворена.

Он је навео да ће свједоци и материјални докази потврдити да је у то вријеме био сукоб између такозване АБиХ и Војске Републике Српске /ВРС/, те својство оптуженог и оштећене.

Бранилац Мирна Делалић рекла је да одбрана спори наводе из оптужнице, те да ће се о својим доказима изјаснити касније.

На рочиште је као први свједок позвана оштећена, која, како је навео тужилац, не тражи мјере заштите већ искључење јавности за вријеме њеног свједочења.

Одбрана се овом приједлогу није противила, након чега је Вијеће донијело одлуку да јавност буде искључена током свједочења оштећене.

Костјеревац је 18. јуна изручен из САД.