latinica  ћирилица
13/07/2020 |  08:20 | Аутор: СРНА

Јерусалимска патријаршија признаје само СПЦ

Јерусалимска патријаршија препознаје само једну цркву у Црној Гори – Митрополију црногорско-приморску и друге епархије СПЦ у Црној Гори, рекао је Његово високопреосвештенство архиепископ катарски Макарије, додавши да је то увијек био став Цркве у Јерусалиму и да се то се никада неће промијенити.
Црна Гора - православље - Фото: РТРС
Црна Гора - православљеФото: РТРС

Архиепископ Макарије, јерарх Јерусалимске патријаршије, учествовао је синоћ у "интернет литији" на друштвеним мрежама, у продукцији "Радија Светигоре", против Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.

Владика Макарије је истакао да нема основа да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, као секуларни владар, покреће иницијативу за формирање нове цркве и да то није његова надлежност.

- Овакав став потврдио је и Његова светост јерусалимски патријарх Теофил Трећи приликом боравка у Црној Гори када је освештао Храм Светог Јована Владимира у Бару - подсјетио је владика Макарије.

Он је навео да је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије познат у читавом православном свијету и да је углед стекао нарочито као велики теолог и професор.

- Сви епископи Јерусалимске цркве познају и поштују митрополита Амфилохија. Јерусалимска патријаршија подржава митрополита Амфилохија без икакве друге помисли - рекао је архиепископ Макарије.