latinica  ћирилица
13/07/2020 |  08:52 | Аутор: СРНА

Пуповац: За Српску странку министарско, а можда и мјесто потпредсједника Владе

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац рекао је да ће ова странка имати министарско, а врло је могуће и потпредсједничко мјесто, у новој хрватској влади коју ће предводити ХДЗ.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Пуповац је рекао да се разговори настављају, али да он сигурно неће бити министар, те навео да ће представник Срба као министар у тој влади заступати интересе и свих других мањина, као што је договорено на заједничком састанку мањинских посланика у парламенту Хрватске.

Он је додао да се СДСС није двоумио о подршци мандатару Андреју Пленкоивћу, те да СДСС сада има одређен број државних секретара, помоћника министара и других позиција и да се преговара о томе да се та мјеста задрже, али се разговара и о још неким мјестима.

Пуповац је рекао да је ствар воље ХДЗ-а да са мањинама и дијелом либералних политичких странака прави владу.

- Наш избор су оне странке које су спремне да поштују темељне демократске вриједности уставне државе и поретка у Хрватској, у шта спада поштовање права мањина, достигнути степен тих права, стечена права и заустављање ширења нетолеранције према мањинама. Посебно мржње према припадницима српске заједнице и њиховим представницима. И то је доња граница. Када тога нема, не сарађујемо - изјавио је Пуповац за Политику.

Он је рекао да ће СДСС радити у овом мандату на образовним правима српске заједнице, односно унапређењу образовних политика на српском језику и ћириличном писму, службеној употреби ћириличног писма у Хрватској, тамо гдје су испуњени законски услови, као и уставом гарантованх културних аутономија, те додатно јачање толеранције према Србима.

- Ми ћемо посебну пажњу посветити томе да у сљедећој години, у којој ће бити попис становништва, али и локални избори, атмосфера не буде онаква какву појединци најављују - оптерећена пријетњама, тензијама и потенцијалним нападима усмјереним према старијој популацији Срба, женама и дјеци, како то чујемо од појеидних групација, које су навођене од неких политичких центара - рекао је Пуповац.

Пуповац је истакао да га радује честитка због побједе на хрватским изборима коју је предсједник Србије Александар Вучић упутио предсједнику ХДЗ-а Андреју Пленковићу, наводећи да је то гест који упућује на могући смјер другачијих односа од оних који су били, иако Пленковић није честитао Вучићу побједу на изборима у Србији.