latinica  ћирилица
13/07/2020 |  09:39 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

"Просвјета" - Духовни центар Срба

У Сарајеву је 14. јула 1902. године, ради ширења просвјете и националне свијести Срба у БиХ, основано Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета".
Српско просвјетно културно друштво - Просвјета - Фото: Wikipedia
Српско просвјетно културно друштво - ПросвјетаФото: Wikipedia

"Просвјета" је имала велики број чланова и донатора и располагало је знатном имовином.

Захваљујући помоћи "Просвјете", прве генерације српских ђака и студената из БиХ масовније су почеле да се школују према тадашњим европским стандардима.

Друштво је отворило велики број читаоница, штампало много популарних књига ради просвјећивања народа, а у Сарајеву је отворило велику Централну библиотеку.

У "Просвјети" су били активни многи значајни Срби из БиХ, укључујући Алексу Шантића, Петра Кочића, Васиља и Шћепана Грђића, Ђорђа Пејановића, Пера Слијепчевића.

Без обзира на турбулентне историјске прилике, када је рад Друштва прекидан, 1914. током Првог свјетског рата и 1941. године у доба окупације и усташке Независне Државе Хрватске, зацртане смјернице и циљеви "Просвјете", са неким модификацијама, углавном су остајали исти.

Просвјета" се увијек бавила школовањем омладине, културним и просвјетним уздизањем српског и осталих народа БиХ, оснивањем библиотека, издавачком дјелатношћу и популаризацијом књига у народу...

Године 1990. године, на Видовдан, у сали Народне и универзитетске бибилиотеке у сарајевској Вијећници, "Просвјету" су обновили интелектуалаци предвођени академиком Војиславом Максимовићем.

Без обзира на ратне услове, друштво је, захваљујући ентузијазму, функционисало тако што предсједник и главни одбор настављају рад у Фочи, уз одборе на територији Републике Српске, као и у Тузли и Зеници.

Оснивачка Скупштина СПКД "Просвјете" - Сарајево одржана је у току ратне 1993. године и од тада дјелује самостално у односу на друштво у Републици Српској.

Данас дјелују двије "Просвјете", једна у Сарајеву, и друга са сједиштем у Источном Сарајеву са одборима широм Републике Српске.

Институт за интелектуално власништво БиХ донио је 2013. одлуку којом је прогласио Српско културно-просвјетно друштво /СКПД/ "Просвјета", са сједиштем на Палама, за јединог правног сљедбеника назива и знака овог друштва са правом кориштења у БиХ.