latinica  ћирилица
13/07/2020 |  09:41 | Аутор: СРНА

Дебевец: Нико не врши политички притисак на судије

Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец тврди да на њега нико не врши политички притисак, као и да га судије овог суда нису информисале да на њих неко врши овакав притисак, што значи да га на Суд БиХ нема.
Ранко Дебевец  (Фото:.sudbih.gov.ba) -
Ранко Дебевец (Фото:.sudbih.gov.ba)

- Политички притисак који се заснива искључиво на изјави политичара је изјава политичара, а тек ако је она праћена реалним институционалним акцијама под патронатом те политике, можемо говорити о неком притиску. Према томе, морамо мало припазити прије него што дамо квалификацију - рекао је Дебевец.

Он је истакао да ниједан судија не бјежи од тога да се његов рад оцјењује.

- Међутим, то треба да буде урађено на законит начин и без излажења из оквира који одређују позитивни законски прописи, а који дају Високом судском и тужилачком савјету БиХ могућност да само одређује `смјернице` за оцјењивање судија и ништа више од тога - рекао је Дебевец за "Независне новине".

Он је нагласио да добри резултати правосуђа падају у сјену због неколико предмета годишње који су под лупом политичких партија.

Дебевец је напоменуо да не умањује тежину одговорности која је на судијама и тужиоцима, али није само до судија и то треба мало медијски актуелизовати.

Говорећи о Правилнику о поступку оцјењивања рада носилаца правосудних функција, као и критеријуму за оцјењивање рада судија у БиХ, који је укинуо Суд БиХ, Дебевец је навео да пресуда каже да су критеријуми и Правилник незаконити и да ту нема шта додати или одузети.