latinica  ћирилица
13/07/2020 |  09:49 | Аутор: СРНА

Пуне се ковид болнице, у Новом Пазару ситуација охрабрујућа

Епидемиолошка ситуација у Новом Пазару је охрабрујућа, болнице у Врању су скоро пуне, док у болници у Пожаревцу има много младих обољелих од вируса корона.
Инфективно одјељење, Нови Пазар (фото: Medin Halilović / Anadolu agency) -
Инфективно одјељење, Нови Пазар (фото: Medin Halilović / Anadolu agency)

Координатор Регионалне ковид болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек изјавио је да је у Тутину много боља ситуација, а и у Сјеници се стабилизује, те да су статистички подаци од јутрос охрабрујући, али да је ријеч о врло подмуклом вирусу, па треба бити на опрезу.

- Ово је први дан да смо испод 300 пацијената у Регионалном ковид центру Нови Пазар, 298 пацијената је тренутно смештено. Имали смо 11 пријема у току 24 часа, један транспорт за Ниш и седам људи нам је на респираторима - навео је Ђерлек и додао да је петоро пацијената преминуло.

Он је рекао за РТС да пацијенти у року од пола сата буду прегледани и смјештени, али да је највећи проблем у овом тренутку број људи који долазе у болницу у терминалном стадијуму, са трећином плућа, којима је скоро немогуће помоћи.

Ђерлек је додао да су преминули углавном људи старији од 70 година са бројним пропратним болестима.

Координатор ковид амбуланте у Врању Стефана Младеновић рекао је да је прошле седмице забиљежен нагли раст броја пацијената, те да је само у једном дану извршено више од 300 прегледа.

- Капацитети у четири ковид болнице у Врању су скоро попуњени, а и у ковид амбуланти се из дана у дан повећава број пацијената. Током викенда број пацијената прегледаних у ковид амбуланти је за 50 одсто већи у односу на претходну седмицу - навела је она.

Ковид болнице у Врању су пуне, само десетак мјеста је слободно, а и у Сурдулици су капацитети попуњени. Планирано је да се специјалне болнице у Врањској и Бујановачкој бањи претворе такође у ковид болнице.

У Општој болници у Пожаревцу тренутно су хоспитализована 162 пацијента из цијеле Србије, а директор ове установе Данко Николић рекао је да је тренутно позитивно њих 68.

- Ситуација се у односу на претходне дане погоршава, људи долазе у лошијем здравственом стању. Тренутно имамо четири пацијента на респираторима и сва кисеонична места су нам заузета - каже Николић.

Он је указао на то да доста младих људи пристиже у болницу, чак и 2000. годиште и да међу њима има тежих случајева.

Николић је рекао да се, према процјенама Кризног штаба, и сљедеће седмице очекује већи прилив пацијената и апеловао на грађане да поштују све мјере, да избјегавају окупљања која би могла да погоршају ситуацију.

Због попуњености капацитета београдских болница, у ковид систем од данас први пут улази београдски Институт за реуматологију.

РТС напомиње да стручњаци поручују да се здравствени систем налази у пренапрегнутом стању пошто постоји замор и људи и материјала, те да је могуће увођење ванредних мјера ако се настави тенденција раста броја заражених.