latinica  ћирилица
13/07/2020 |  09:51 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Министарство осудило употребу хемијских средстава у природним водотоцима (ФОТО/ВИДЕО)

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске најоштрије осуђује употребу хемијских средстава у природним водотоцима, а што је забиљежено протеклог викенда на ријеци Укрини од стране неодговорних појединаца.
Пјена у Укрини -
Пјена у Укрини

Министарство је затражило од Инспектората Републике Српске да се истражи и испита овај случај, који је привукао и пажњу медија, а у којем је на основу до сада прикупљених података утврђено да је пјена која је кориштена у ријеци Укрини настала из топа за генератор пјене.

Воде Српске су већ наложиле да се узме узорак воде за хемијску анализу.

У саопштењу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде се истиче да је употреба хемикалија погубна за биљни и животињски свијет ријека, а посебно је специфично што се то догодило на ријеци Укрини, која је јединствена и по специфичном феномену "цвјетања ријеке", односно "укринском воденом цвијету", које изазива једна врста бијелог лептира.

Пјена у Укрини (Фото: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде)

- Несхватљиво је и недопустиво да се у сврху забаве у ријеку испуштају хемикалије, а Министарство ће до краја инсистирати да се утврде све околности и казне починиоци оваквог загађења ријека - додаје се у саопштењу.