latinica  ћирилица
13/07/2020 |  11:16 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Ердоганова одлука о Аји Софији је гест неоосманизма

Српски историчар Дејан Ристић оцијенио је да је одлука турског предсједника Тајипа Реџепа Ердогана, да Црква Премудрости Господње /Аја Софија/ поново постане џамија, само још један у низу гестова које повлачи с циљем свог геостратешког опредјељења - неоосманизма и јачања присуства Турске.
Аја Софија - Фото: AP
Аја СофијаФото: AP

- Ја сам песимиста да ће се та одлука преиспитати, пошто Ердоган неће поништити свој потпис јер би тиме нарушио сопствени ауторитет међу грађанима Турске - рекао је Ристић за ТВ Прва"

Ристић је рекао да се плаши да је ово добро испланиран и врло добро промишљен потез и да фактички реалних и озбиљних реперкусија неће бити.

- Ово је сада једна нова фаза у историји Цркве Премудростри Господње /Аја Софије/ када се она опет враћа у епоху османског раздобља, када је била џамија - рекао је Ристић, подсјетивши да је ова црква у својој историји била неколико пута православна, па римокатоличка, па претварана у џамију.

Он је оцијенио да ово може да буде сигнал и неким другим државама и политичким или интелектуалнм елитама да слиједе овај примјер.

- Она је, прије свега, једна од најзначајнијих хришћанских богомоља и једна од највећих светиња хришћанства, али истовремено и један од најзначајнијих елемената културног насљеђа читавог човјечанства. Аја Софија је један од најзначајнијих симбола цивилизације и културе не само хришћанске, него универзалне - навео је Ристић.

Ристић је напоменуо да га је још прије седам година, 2013. године, забринула одлука Ердогана да Цркву Премудрости Божје у Трапезу, изграђену по угледу на Аја Софију у Цариграду/Истанбулу, поново трансформише у џамију.

- Ово је потпуно јасно, на томе се ради сада већ читав низ година и очигледно је Ердоган са својим сарадницима закључио да је ово тренутак када то може да буде изведено без озбиљних реперкусија по званичну Анкару - оцијенио је Ристић.

Он је подсјетио да се читав свијет огласио - папа, бројни поглавари православних цркава, негодујући, позивајући да се та одлука преиспита, али је истовремено оцијенио да Грчка, која је оштро реаговала, може мало тога да уради.

Према његовим ријечичма, правна зачкољица коју је званична Анкара искористила јесте да црква није посвећена Светој Софији, него је то Црква Премудрости Господње, посвећена једној од личности Свете Тројице - Богу Логосу, јер "софија", на грчком значи "мудрост".

Црква сама по себи, напомиње Ристић, није стављена под заштиту Унеска, него се налази у оквиру заштићеног историјског језгра Истанбула, што је био брисани простор гдје званична Анкара могла да уђе и наруши стандарде Унеска, којем је доста сужен простор за реаговање, што је забрињавајуће, али је реалност.

Што се тиче реакције Русије, Ристић сматра да је питање колико ће се она мијешати у ову ситуацију и да ли су уопште обављене консултације са неким пријестоницама о овој одлуци Ердогана.

Коментаришући најаву Ердогана о "ослобађању" џамије Ал Акса, џамије на стијени у Јерусалиму, од Израела, Ристић је навео да Ердоган покушава себе да успостави не само као лидера етничких Турака, већ и као неку врсту лаичког лидера муслимана у региону.

- Он је већ раније изјавио да је ово само међукорак у враћању џамије Ал Акса муслиманима. Она и данас припада муслиманима, али и територији Израела. То је директан позив за нарушавање територијаног интегритета једне суверене земље. Јер враћање муслиманима подразумијева промјену граница, а познато је колико је сложено питање Јерусалима - указао је Ристић.

Турска је у петак, 10. јула, поништила декрет којим је Аја Софија претворена у музеј и тиме га вратила на статус џамије. Као образложење за то, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган је навео да овај потез представља корак напријед за Турску. /крај/вш/ам