latinica  ћирилица
13/07/2020 |  11:21 | Аутор: СРНА

Музеј савремене умјетности носилац регионалног програма

Музеј савремене умјетности Републике Српске постао је носилац пројекта "Територија културе: Како скренути са пута и наћи се на правом мјесту?" чији је циљ стварање истраживачке платформе усмјерене на развој креативног и отвореног дијалога намијењеног младима.
Музеј савремене умјетности Републике Српске  (banjaluka-tourism.com) -
Музеј савремене умјетности Републике Српске (banjaluka-tourism.com)

Музеј ће заједнички са партнерима, Умјетничком галеријом "Надежда Петровић" из Чачка и Народним музејом Црне Горе из Цетиња, реализовати овај пројекат који ће у наредним мјесецима кроз заједничке програмске активности повезати водеће институције културе Чачка, Цетиња и Бањалуке, саопштено је из Музеја саверемене умјетности Српске.

Истраживање би требало дати одговоре на питање како мањи градови попут Чачка, Цетиња и Бањалуке, спроводећи овакве програме, могу постати мјеста размјене и дијалога постајући узорна и релевантна мјеста на културним мапама региона, наводи се у саопштењу.

Пројекат "Територија културе" биће реализован у двије програмске линије од којих прва подразумијева организацију интердисциплинарне љетне школе за умјетност и критику у Бањалуци и на Цетињу.

Друга програмска линија овог пројекта биће усмјерена на подршку женама умјетницама и њиховој афирмацији у контексту релевантних умјетничких догађаја, додаје се у саопштењу.

Пројекат "Територија културе: Како скренути са пута и наћи се на правом мјесту?" у оквиру је Заједничког регионалног програма "Дијалог за будућност: унапређење дијалога и друштвене кохезије у, и између, БиХ, Црне Горе и Србије", који спроводе УНДП, УНИЦЕФ и Унеско, а финансира га Фонд УН за изградњу мира.