latinica  ћирилица
13/07/2020 |  11:48 | Аутор: СРНА

Љеида: Поништена одлука суда о забрани изласка из града

Шпански суд укинуо је забрану кретања које су власти Каталоније увеле становништву града Љеиде и још седам других насеља у региону због раста броја обољелих од вируса корона.
Лиеида у Каталонији - Фото: Screenshot
Лиеида у КаталонијиФото: Screenshot

Суд истиче да су регионалне власти прекорачиле своја овлаштења.

У образложењу одлуке судија Елена Гарсија-Муњоз Аларко навела је да људи и даље неће моћи да напуштају ту област, али да ће моћи да се крећу унутар тог региона.

- Оно што је било предложено иде много даље од једноставног ограничења кретања и озбиљно утиче на Уставом призната права - истакла је Аларкова, одбацујући одлуку регионалних власти Каталоније.

Шпанија која је међу најпогођенијим земљама пандемијом вируса корона у Европи, укинула је ванредну ситуацију крајем јуна када је све указивало да је епидемија под контролом.

Међутим, због појаве нових кластера широм земље, регионалне власти су предузеле додатне мјере.

У регионима Риоха, Навара, Арагон и Андалузија ношење маски од данас је обавезно у затвореном и на отвореном простору. Сличне мјере раније су увеле Каталонија, Балеарска острва и Екстремадура.

Људи из области Љеиде нису могли да напуштају тај град од 4. јула сем из посебних разлога попут одласка и повратка са посла.