latinica  ћирилица
13/07/2020 |  12:24 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Голић: Енергетска обнова биће урађена на око 40 јавних објеката у Српској

Министарка за просторно уређење, грађевинарсто и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је у интервјуу Срни да ове године почиње друга фаза једног од најзначајнијих пројеката "Енергетска ефикасност" у оквиру које ће енергетски бити утопљено око 40 јавних објеката у Српској.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- У другој фази, која почиње ове године и трајаће до 2023. године, енергетска обнова биће урађена на око 40 јавних објеката у Српској, а приоритет ће имати оне општине и градови који нису били обухваћени у првој фази пројекта - рекла је Голићева.

Она очекује да ускоро почну радови на енергетској обнови двије основне школе у Бањалуци "Бранко Ћопић" и "Јован Јовановић Змај", два вртића "Наша дјеца" и "Невен" и Економском факултету Универзитета у Бањалуци.

- У периоду када је било ограничено кретање и када су на снази биле јаче мјере забране, рађени су енергетски прегледи, спровођене процедуре јавних набавки, односно рађени послови који су омогућили да се чим прије крене у грађевинске радове - појаснила је Голићева.

Она је подсјетила да су у првој фази овог пројекта, која је трајала од 2015. до 2019. године у више од 20 општина и градова у Српској, обновљена 33 јавна објекта, за шта је издвојено око 20 милиона КМ.

Голићева је напоменула да ће Министарство остварити све оно што је планирано за ову годину, упркос отежавајућим околностима, изазваним епидемијом вируса корона.

- Министарство је у најкритичнијим данима у току пандемије вируса корона радило мање-више у обичајеном ритму, те је већина пројеката или завршена или тек треба да почне - рекла је Голићева.

Она је навела да су у протеклом периоду вођене активности с циљем успостављања интегрисаног система за електронско издавање грађевинских и других дозвола за изградњу објеката у Републици Српској, као дио заједничких напора Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, републичких органа, градова Бањалука и Градишка, а у оквиру Пројекта побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу.

- Одређене активности требало је да буду готове до априла, али ситуација са пандемијом вируса корона утицала је на то да се оне пролонгирају, те смо новонасталу ситуацију искористили како би додатно упознали све актере укључене у процес издавања е-дозвола за градњу са њиховим обавезама, водећи рачуна да свако од њих буде у потпуности спреман да се крене у издавање ових дозвола када се за то створе услови - рекла је Голићева.

Она је навела да је за успостављање несметане функције система за онлајн издавање дозвола у поступку грађења неопходно обезбиједити одређене техничке предуслове.

- У свакодневном смо контакту са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у чијој надлежности је успостављање и операционализовање свих потребних предуслова да се врши масовна дистрибуција квалификованих дигиталних сертификата грађанима и пословној заједници - рекла је Голићева.

Она је истакла да је, упркос ванредним околностима изазваним пандемијом, заједно са партнерима, Министарство успјело финализирати све планиране активности, те додала да је од пресудног значаја успостављање конекције са Дата центром Владе Српске свих институција у ланцу, јер без тога нема електронске размјене докумената.

ХРВАТСКА НИЈЕ ОБАВЈЕШТАВАЛА БиХ О ТРГОВСКОЈ ГОРИ

Голићева је навела да је у протеклом периоду један од великих изазова било и поступање Хрватске у вези са изградњом одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори.

- Хрватска је, користећи пандемију, наставила активности на припреми изградње одлагалишта на оспораваној локацији, не обавјештавајући БиХ као погођену страну, тако да смо одржали и неколико видео-састанака са надлежним институцијама на другим нивоима власти, настојећи да имамо спремне одговоре на све изазове који нас очекују у спречавању изградње таквог објекта, практично, у нашем дворишту - рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, уз редовне активности, које се односе на доношење рјешења, дозвола и поступање као другостепеног органа, Министарство је за вријеме трајања пандемије вируса корона било посвећено и активностима које су се односиле на израду закона, подзаконских аката, просторно-планске документације.

Голићева је подсјетила да су на недавно окончаној сједници Народне скупштине Српске посланици усвојили Приједлог Закона о заштити животне средине и Приједлог Закона о управљању отпадом, те Приједлог закона о измјени Закона о приватизацији државних станова.

Она је навела да је Министарство припремило и Приједлог одлуке о проглашењу Парка природе "Орјен" на подручју града Требиња, те навела да је у току разматрање примједби и коментара прикупљених током јавног увида, након чега се поступак прглашења наставља.

У ВРИЈЕМЕ КОРОНЕ ДРУШТВО ПОКАЗАЛО ЗРЕЛОСТ

Када је ријеч о мјерама предузетим у циљу спречавања ширења вируса корона у Српској, Голићева је рекла да је чињеница да је Влада Српске прва у региону и у БиХ реаговала на појаву овог вируса.

- Република Српска се од момента појаве вируса корона у Кини припремала за најгори сценарио који је подразумијевао долазак болести и у Српску. Влада је већ 10. марта донијела закључак којим је предузела низ мјера и активности с циљем даљег спречавања ширења заразне болести проузроковане овим вирусом - напоменула је Голићева.

Она је изразила задовољство јер је посебна пажња посвећена мјерама за помоћ привреди.

- Те мјере оцијењене су међу најбољим у региону, али Влада неће стати на томе, него ће и у наредном периоду са привредницима тражити рјешења која ће им олакшати пословање, с обзиром на то да се пандемија не смирује - рекла је Голићева.

Она је навела да је главно опредјељење Владе очување сваког радног мјеста, што је и потврђено уплатом пореза и доприноса и законом загарантованих плата свим привредним који нису отпуштали раднике.

- Увјерена сам да је због тога за вријеме трајања ове кризе у Српској било најмање отпуштених радника. Мислим да смо као друштво показали зрелост и способност да одговоримо на најтеже изазове - рекла је Голићева.