latinica  ћирилица
13/07/2020 |  13:20 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Појачане контроле поштивања мјера у Српској

У дане протеклог викенда Републичка управа за инспекцијске послове је у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе вршила појачане контроле поштивања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама.
Инспекторат Републике Српске - Фото: илустрација
Инспекторат Републике СрпскеФото: илустрација

Извршено је укупно 595 инспекцијских контрола на подручју Републике Српске, од чега је 15 било са утврђеним неправилностима.

Субјектима контроле изречене су казне у вриједности од 15.100 КМ, а из разлога јер се исти нису досљедно придржавали прописаних превентивних мјера које се односе на обезбјеђивања социјалне дистанце и број лица која су истовремено боравила у објекту, те коришћење заштитне опреме.

Акценат у контролама и овог викенда био је на контроли угоститељских објекта у вечерњим сатима, те возилима јавног превоза, који због фреквенције грађана на дневном нивоу представљају високоризичне субјекте.

Имајући у виду погоршање епидемиолошке ситуације, надлежни инспектори поред редовних контрола врше и појачан надзор у поподневним сатима и у дане викенда.

Из Инспектората упозоравају привредне субјекте да поштују мјере заштите од епидемије. Долазак инспектора може се очекивати у било које доба дана, а за свако кршење превентивних мјера предузимаће се законом предвиђене репресивне мјере.

Од великог значаја је да пословни субјекти свој рад прилагоде тренутној ситуацији и да превенцију ставе на прво мјесто, наглашавају из Инспектората. Наведено је важно не само у циљу заштите корисника услуга, већ и ради заштите самих радника, гдје ће наша лична одговорност бити најбоља превентивна мјера.

- Наш заједнички интерес је несметан рад пословних субјеката уз поштивање свих превентивних мјера на сузбијању ширења болести изазване вирусом корона, а у циљу што лакшег превазилажења потешкоћа изазваних пандемијом - поручују из Инспектората.