latinica  ћирилица
13/07/2020 |  13:56 | Аутор: СРНА

Пуљић: Tужни статистички подаци - опада број вјерника

Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић изјавио је данас да су тужни статистички подаци о броју чланова бискупијских заједница у БиХ у прошлој години јер у континуитету опада број вјерника.
Винко Пуљић - Фото: РТРС
Винко ПуљићФото: РТРС

На засједању Бискупске конференције БиХ у Бањалуци, Пуљић је навео да је разлог за такво стање одумирање старијег свијета који је остао или се вратио у родни крај, те додао да је забрињавајући пад наталитета, као и "тихо цурење" становника БиХ, што, како је рекао, посебно погађа Хрвате као најмањи од три конститутивна народа у земљи, преноси Католичка тисковна агенција.

- Основни узрок одласка сигурно је економске природе, али има и политичких игара које, некада из кулиса, а некада и сасвим отворено, спроводе поједине политичке опције, зависно од тога гдје је ко моћнији и бројнији - истакао је Пуљић.

Према његовим ријечима, стална сукобљавања и неспремност на заједничку сарадњу на политичком плану кочи развој БиХ, те узрокује бројне конкретне потешкоће свим становницима, а посебно онима на рубу друштва.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица напоменуо је да се ово засједање одржава у до сада незапамћеним и специфичним околностима, односно у вријеме епидемије вируса корона.

- Већ 25 година, сваке године, у ово вријеме око празника небеског заштитника ове бискупије и овдашње катедрале Светог Бонавентуре, црквеног учитеља, ја сам, милошћу Божијом, имао могућност да изразим срдачну, братску добродошлицу представницима Ватикана и других бискупских конференција - каже Комарица.

Током засједања биће изнесени извјештаји о раду свих вијећа, комисија и тијела Бискупске конференције БиХ у прошлој години, као и извјештај о дјеловању Мисијске централе и Папинских мисијских дјела.

Посебна тема засједања биће дјеловање хуманитарне организације "Каритас" БиХ, а бискупи ће разговарати и о појединим питањима у вези са стањем у цркви и друштву у земљи.