X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
13/07/2020 |  14:36 ⇒ 17:09 | Извор: РТРС

Вишковић-Хлавсова: Добра основа за наставак сарадње Српске и Чешке

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић примио је данас у свом кабинету у наступну посјету амбасадорку Републике Чешке у БиХ Ивану Хлавсову.
Радован Вишковић са амбасадором Чешке Иваном Хлавсовom (фото:Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Радован Вишковић са амбасадором Чешке Иваном Хлавсовom (фото:Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Саговорници су разговарали о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској и мјерама за заштиту грађана, с циљем спречавања ширења болести изазване вирусом корона, као и о мјерама за ублажавање негативних посљедица пандемије на привреду Републике Српске.

На састанку је истакнута неопходност поштовања прописаних мјера и препорука како би се у што већој мјери утицало на смањење броја обољелих, очување јавног здравља и здравственог система.

Вишковић је истакао да је спољнотрговинска размјена између Републике Српске и Републике Чешке, прије појаве пандемије вируса корона, биљежила константан раст, али нажалост епидемија COVID 19 имала је негативан ефекат на спољнотрговинску размјену, као и на привредну и економску сарадњу.

Досадашња сарадња између Републике Чешке и Републике Српске оцијењена је добром и успјешном, а искуства на провођењу пројеката у области животног окружења и здравственог сектора пружају добру основу да се са овим пројектима настави, али и да се приступи реализацији заједничких пројеката и у другим областима.

Хлавсова поручила је да су чешка предузећа из ИТ сектора исказала заинтересованост за сарадњу са домаћим предузећима из области информационих технологија, те да је COVID 19 имао негативне ефекте на економију и привреду, али да постоји опредијељеност чешких привредника, посебно у трговачкој области, за пословање у Републици Српској.

На састанку је истакнуто да је Република Српска опредијељена за европске интеграције, а да је Република Чешка спремна да на том путу пружи стручну подршку и помоћ Републици Српској и ФБиХ.

Вишковић је нагласио да је Влада Републике Српске отворена и да стоји на располагању свакој доброј пословној иницијативи, те да је спремна подржати улагања инвеститора у Републику Српску.

Предсједник Владе Републике Српске изразио је захвалност на донацијама Републике Чешке за здравствени систем Републике Српске у пандемији COVID 19.

Вишковић је пожелио амбасадорки Хлавсовој добродошлицу и срећан рад у току мандата.