latinica  ћирилица
13/07/2020 |  16:04 | Аутор: СРНА

СПЦ: Апел Ердогану да Аја Софија остане музеј

Српска православна црква /СПЦ/ апеловала је на предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да одустане од намјере да Аја Софију претвори у џамију.
Патријаршија СПЦ У Београду -
Патријаршија СПЦ У Београду

- За то још није доцкан. Такав поступак би њему служио на част, а био би утеха и сатисфакција васељенском патријарху Вартоломеју, његовој цркви и ромејској заједници у Турској у њиховој тузи и болу због овакве одлуке, али би донео савременој Турској и одобравање, поверење и честитке укупне културне јавности широм земаљског шара - наводи се у саопштењу Његове светости патријарха српског Иринеја.

Патријарх Иринеј наводи да укидање декрета Кемал-паше Ататурка, творца савремене Турске, и једнострано враћање Свете Софије у статус џамије, СПЦ сматра не само за историјску неправду, већ и за исхитрен и непотребан политички корак, штетан како за међународни углед Турске, тако и односе и повјерење између хришћана и муслимана у свијету.

У саопштењу се додаје да се СПЦ нада да је свакоме јасно да алтернатива за будућност није вјештачки изазвана конфронтација двије највеће свјетске религије, хришћанства и ислама, него мир међу њиховим вјерницима.

И не само мир или просто толеранција, већ и, наводи патријарх, узајамно поштовање, као и дијалог и сарадња у свему што служи општем добру људи и народа, а притом не угрожава ничији вјерски и културни идентитет.

- Сматрамо да је једино праведно рјешење, уколико се мења оно које је донио Кемал-паша Ататурк, да се задржи статус музеја, а дозволи вршење не само муслиманског, него и хришћанског богослужења. Храм је више него довољно простран да притом нико никоме не би сметао. Овакво рјешење не би било преседан у савременом свијету - истакао је он.

У саопштењу се напомиње да не само у Јерусалиму или на Синају, који су света мјеста за вјернике обје религије, него и другдје, па и у Србији и другим областима у којима живи српски народ, црква и џамија често стоје једна поред друге, свједочећи историјску симбиозу, толеранцију и повјерење међу сусједима.

Патријарх напомиње да СПЦ упућује овај апел послије поглавара хришћанских цркава /патријарха московског Кирила и папе Фрање/, високих представника Русије, САД и других држава, као и Унеска.

У саопштењу се наводи да у цивилизованом свијету тешко да има икога ко не зна за Аја Софију, величанствени и јединствени храм, својевремено најважнији храм свеколиког хришћанског свијета и на Истоку, и на Западу.

Исто тако је, указао је српски патријарх, општепознато да је Света Софија била хришћански храм више од девет вијекова, а џамија нешто више од пет вијекова, те да је због њене архитектуре и живописа један од најважнијих споменика културе и духовног насљеђа човјечанства под заштитом Унеска.

- Ако је непознати муслимански пјесник могао да на храму Богородице Љевишке у Призрену запише да је његово око гнездо њене лепоте, које око и какав префињени умјетнички осјећај би могли да изразе ненадмашну љепоту Свете Софије? - наводи се у саопштењу.

Али, додаје патријарх Иринеј, значај Свете Софије не састоји се само у њеној умјетничкој и културној вриједности, јер је она, прије свега, за све хришћане, православне и остале, велика светиња, свједок и извор аутентичне духовности.

- Тиме не желимо да тврдимо да за вјернике ислама није, такође, била и остала мјесто многовјековног молитвеног живота и надахнућа - истакао је српски патријарх.

Патријарх Иринеј наводи да стога није чудо што је Кемал-паша Ататурк, творац савремене Турске и свједок дуге историјске коегзистенције муслимана и хришћана, свакако имајући у виду ове чињенице, нашао разборито компромисно рјешење претварањем овога храма у музеј, отворен за све, при чему никоме од вјерујућих, било хришћана било муслимана, није ускраћена могућност да у себи узнесе молитву Богу у духу своје вјере и традиције.

Турска је у петак, 10. јула, поништила декрет којим је Аја Софија претворена у музеј и тиме јој вратила статус џамије. Као образложење, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган навео је да овај потез представља корак напријед за Турску.