latinica  ћирилица
13/07/2020 |  16:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Нико није очекивао овакав удар, рестриктивне мјере би дале резултат

Кризни штаб ће пратити ситуацију и разматрати да ли је потребно увести рестриктивније мјере, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић - Фото: Screenshot
Ана БрнабићФото: Screenshot

Она је рекла да је била молба предсједника Србије Александра Вучића да се иде на рестриктивније мјере, пошто су својевремено већ дале добар резултат и сигурно би опет имале резултат, али да Кризни штаб и влада, иако се слажу с таквом процјеном, ипак иду на то да се против короне боре зајдничком свијешћу и одговорношћу.

- То је комплексан процес, који спорије даје резултате, него забрана кретања, а да ли је то паметна одлука или не, показаће се - рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара.

Упитана да да упореди ситуацију у првом таласу и ову сада, Брнабић каже да њој дјелује да је сада ситуација много комплекснија.

Премијерка каже да је вирус корона изненадио не само Србију, него читав свијет овим ударом и експлозијом бројева током јула и када је топло вријеме.

- Очекивали смо да се земље које су се избориле у марту и априлу спемају за други талас током јесни - додаје Брнабић.

Истиче да је Србија међу првима у Европи увела најрестриктивније мјере које су дале добре резутлате и омогућиле здравственом систему да дише.

Брнабић каже да је Србија толико ефикасно сузбила вирус да су грађани говорили да су мјере сувише рестриктивне и да вирус није толико страшан, зато што нису имали ситуацију као у Италији и Шпанији.

- Ипак, држава није одговорна баш за све и сви као појединци морамо да учествујемо, јер плашим се шта ће бити поново на јесен. Не треба да мислимо да можемо да се окупљамо ако нема полицијског часа и да нема неке нарочите опасности.

- Вољели бисмо да такве мјере дају резултат као што су дале у Њемачкој, али ако не буду, мораћемо да идемо на рестриктивније мјере - рекла је Брабић и додала да је проблем што се сада понашају другачије него у марту или априлу, што усложњава ситуацију.

Када је ријеч о броју људи који су на респиратору, доктор директор Инфективне клинике КЦС Србије је рекао да тај број износи, као и на свим другим меридијанима, између пет и седма одсто од свих заражених.

- То је калкулација која се показала као тачна - додао је он.

Каже да између 10 и 20 одсто заражених има тешку клиничку слику која захтијева специјализоване болнице, терапију кисеоником и друго.