latinica  ћирилица
13/07/2020 |  18:42 ⇒ 18:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Холивудски глумци: Истина о Николи Тесли одузима дах (ВИДЕО)

Истина о Николи Тесли одузима дах, његова мудрост, енергија и унутрашње биће привлаче људе и иако неки мисле да је помало заборављен, свака озбиљна особа коју занимају наука, умјетност и филозофија, његово име види свуда око себе, оцијенили су главни протагонисти филма "'Тесла".
Онлајн премијера филма о Тесли са Итаном Хоуком - Фото: Screenshot/YouTube
Онлајн премијера филма о Тесли са Итаном ХоукомФото: Screenshot/YouTube

У јединој преосталој Теслиној лабораторији, Ворденклиф, поводом 164. године од рођења једног од највећих умова свијета, одржана је, шест недјеља пред почетак званичног приказивања, онлајн премијера филма "Тесла".

Директор Теслине лабораторије Марк Алеси разговарао је са Алмереидом, Хоком и Меклахланом, који су тумачили улоге два "ватрена супарника", Теслу и Томаса Алву Едисона, и прво питање било је шта би данас питали Теслу када би имали прилику, преноси Танјуг.

Хок је рекао да би питање за Теслу било о пандемији, шта можемо да научимо у овом моменту: ''Нови вирус га не би изненадио, он је познати гермофоб и зато бих га питао како можемо да промијенимо себе у ово вријеме", рекао је Хок и додао да би га питао и о науци, религији, умјетности и значењу живота.

Меклахлан је додао да би га ипак прво питао како је задовољан глумом Хока, а потом је додао да би акценат ставио на однос са Едисоном, јер би било много занимљиво из Теслиног угла чути како је све то изгледало.

Од протагониста се могао чути и неки други приступ том ривалском односу, који можда и није био тако жесток, да је Едисон Тесли нудио помоћ́ када му је лабораторија уништена.

Једно од питања односило се на чињеницу да у филму нема Марка Твена, Теслиног важног пријатеља, чије је књиге читао у Смиљану,  у некадашњој Аустроугарској, из кога је отишао са 17 година, а на то је Алмереида рекао да је ту улогу намијенио Сему Шепарду, који је умро и да зато није могао да замисли да га игра било ко други.

Алмереида је навео да га је са 16 година заинтересовала књига о Тесли из 1944. године, објављена годину дана након смрти великог проналазача, да је била узбудљива, пуна драме.

- Замишљао сам док сам читао све те сцене, човјека који ствара свјетло и нове технологије - рекао је Алмереида и подсјетио да је сценарио написао прије скоро четири деценије.

- Свијет се од тада много промијенио, промијенило се много и у мени, остало је пет недирнутих оригиналних сцена из тог сценарија - рекао је редитељ и додао да би волио да има више филмова о Тесли, и то са великим буџетом, који би освијетлили 50 година Теслиног живота у Америци.

-  Ми смо због буџета прекинули причу (о животу Тесле) 1901, и наставили је 1943. (години његове смрти) - рекао је Алмереида и додао да му је Хок неизмјерно помагао око сценарија.

Навео је да је тада имао на уму да САД нису прихватиле и пригрлиле Теслине идеје на прави начин, и да је на неки начин због тога био напуштен и заборављен.

Хок је рекао да је уживао док је читао Теслина писма, есеје, све што је могао да нађе о њему, али да то није документарна већ́ Алмереидина прича о Тесли коју је он желео да исприча још и прије него што су сва тројица, Алмереида, Хок и Меклахлан, заједно радили на Шекспировом "Хамлету".

- Ако си озбиљна особа, занима те наука, филозофија и умјетност, чућете име Тесла у сваком тренутку. Када сам радио на грађевини да бих уштедио новац за колеџ, нећу то заборавити, имао сам 20 година, момак који је клесао камен, рекао ми је тада треба да прочиташ текст о Николи Тесли - рекао је Хок и додао да Тесла, који понекад изгледа као да је заборављен, дотиче свакога ко брине о људима, или се осјећа помало изгубљено и игнорисано.

Филм, представљен на Санденс фестивалу, почеће да се приказује онлајн и у Драјв-ин биоскопима 21. августа.