latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:04 ⇒ 14/07/2020 | 08:38 | Аутор: РТРС

Привредници Српске без подршке федералних институција (ВИДЕО)

Привредници из Српске који послују у Федерацији, у вријеме пандемије, остали су без подршке федералних институција. Због тога ће правни тим Привредне коморе Српске код надлежног Уставног суда покренути оспоравање одредбе Пореске управе Федерације, према којој су пословне јединице привредних субјеката из Српске, које послују у Федерацији, изостављене из мјера за ублажавање негативних посљедица вируса корона.
Привредници Српске без подршке Федерације БиХ - Фото: РТРС
Привредници Српске без подршке Федерације БиХФото: РТРС

Без подршке федералних институција остало је више од 1.500 радника, а изостанак помоћи и неразумијевање власти овог ентитета отежало је пословање приврдедних субјеката из Српске.

Оваква одлука је неуставна и права привредника, поручују у Привредној комори Српске, штитиће код надлежног Уставног суда.

Објашњење за овакве постуке тражили су, кажу, од Владе Федерације, али одговор нису добили.

- Ми колико имамо информације све фирме из Српске су исплатиле плате радницима у ФбиХ и то је био велики финансијски ударац на њих и сигурно ће се одразити на њихово пословање - рекао је Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе.

С друге стране, Влада Српске, кажу у Привредној комори, није се водила примјером федералне владе. Помоћ је исплаћена свим предузећима, која послују на територији Српске.

- Ми смо имали прилику кроз уредбе да уведемо рестриктивне мјере, међутим мислим да би ту оштетили раднике из Републике Српске и нисмо хтјели да донесемо одлуку која би била на штету наших радника већ покушавамо са Владом ФБиХ да нађемо заједнички језик - додао је Рачић.

Пандемије вируса корона привреди Српске нанијела је огромну штету, посебно металској, дрвној и индустрији коже и обуће, подаци су Привредне коморе. Упркос томе до сада није било већих отпуштања радника.

- Једноставно та страна тржишта која су интересантна за нашу привреду још увијек нису покренула производњу у потребном обиму да би ми могли да пласирамо своје производе на западно тржиште, сигурно ће ако сачекамо овакав интезитет у наредних неколико мјесеци те штете бити преко милијарду КМ - нагласио је Рачић.

Да би ублажили економске посљедице изазване вирусом корона и сачували радна мјеста, привредници ће Влади Српске ускоро предложити додатни пакет мјера.