latinica  ћирилица
13/07/2020 |  19:12 ⇒ 14/07/2020 | 08:07 | Аутор: РТРС

У Босанском Грахову поручили: "Возите ваше смеће" (ВИДЕО)

Симболично, у пет до 12, становници Босанског Грахова окупили су се на мирним протестима, захтијевајући да текстилни отпад што прије буде одвезен из њихове општине. Не буде ли отпад у најскоријем року уклоњен, најављују репресивније мјере.
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac) -
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac)

Под паролом "Возите ваше смеће", становници Босанског Грахова једанаeсти дан окупили су се на мирним протестима. Забринути за здравље, од надлежних захтијевају да отпад хитно буде уклоњен.

- Ми заиста не знамо ни какво је то смеће, ни шта је, ми као обични грађани смо видјели да у тим балама постоје медицинске маске, са именима, то кад је истоварено први дан, осјетио се ужасан мирис - описује Милијана Курилић из Босанског Грахова.

Обраћали су се Федералној и Кантоналној управи за инспекцијске послове, а СИПУ позвали да испита цијели случај. На узорковање сумњивог терета чекало се – до данас.

- Кантонални инспектор је донио рјешење којим се налаже фирми "Кром" рециклажа, да отпад одвезе. Рок извршења посла је одмах, међутим, то се није догодило ни послије више дана од доношења рјешења - рекао је Мирослав Билчар, помоћник начелника за стамбено-комуналне послове општине Босанско Грахово.

Милорад Глигић, начелник општине Босанско Грахово истакао је да су узорци отпада данас предати на Институт, и како је истакао, тек сутра ће имати информацију кад ће бити резултати.

Због неусвајања њиховог приједлога закључка о хитном уклањању отпада из Дрвара и Грахова, српски министри напустили су претходну ванредну сједницу кантоналне Владе. Данас су подржали Граховљаке на мирном протесту.

- Ми смо добили допис од министарке Едите Ђапо да ће они тражити да се тај отпад поново врати за Италију, међутим, на можемо урадити ни један корак док они то не ријеше. На нама је да чекамо и протестујемо - истиче Милош Баук, министар привреде у Влади Ливањског кантона.

Неће чекати још дуго - поручују Граховљаци. Најављују нове блокаде путева ка Дрвару, Ливну и граници с Хрватском.