latinica  ћирилица
14/07/2020 |  08:19 | Аутор: СРНА

Вучић честитао Макрону национални празник

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је француском предсједнику Емануелу Макрону национални празник Француске 14. јул, уз очекивање да ће везе српског и француског народа да се "поново размахну".
Макрон и Вучић (Фото: ТАНЈУГ/ЗОРАН ЖЕСТИЋ) -
Макрон и Вучић (Фото: ТАНЈУГ/ЗОРАН ЖЕСТИЋ)

- Честитам Вам празник, дан када Француска прославља непролазно право човјека на слободу, једнакост и братство. Сваког 14. јула подсјећамо се да су и за нас, грађане Србије, француске националне вриједности трајан узор - истакао је Вучић у честитки Макрону.

Подсјећајући на француску изреку да је "прошлост најбољи пророк будућности", Вучић је додао да очекује да се везе српског и француског народа, које су биле нераскидиве у најтежим историјским околностима и које су наилазиле на различите изазове, сада поново размахну.

Он је навео да је Макрон прошлогодишњом посјетом Београду и срчаним говором испред Споменика захвалности Француској на Калемегдану тим везама дао снажан подстицај, јер је показао посебно поштовање према српском народу.

- Као што је то давно учинио Ваш сународник Алфонс де Ламартин када је рекао да је "српски народ имао поносито срце које се могло расцијепати, али не и савити, као што се не може савити ни срце храста у гори" - навео је Вучић.

Он је захвалио Макрону за срдачно гостопримство које му је указао прошле недјеље у Паризу.

- И тим незаборавним изразом уважавања сте показали колико је ваше поштовање за моју земљу. Србија, будите уверени, зна да узврати на ваш пријатељски однос, који одликује и разумијевање за наше ставове - навео је Вучић.

Он је напоменуо да Србија и Француска и данас дијеле вриједности на којима почива савремена Европа.

- Увјерен сам да ћемо имати вашу подршку да остваримо наш европски пут у корист мира и стабилности на западном Балкану - рекао је предсједник Србије.

Наводећи да је снага Француске и снага Европе, Вучић је уз искрене честитке поводом националног празника упутио Макрону и најбоље жеље за даљи напредак Француске и благостање свих њених грађана.

У Француској се 14. јула обиљежава дан када је 1789. године ослобођен злогласни затвор Бастиља, срушена француска монархија и уведено републиканско уређење.